Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM roept bedrijven op zich voor te bereiden op regels toegankelijkheid websites en apps

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt bedrijven dat vanaf 28 juni 2025 strengere regels gelden voor de digitale toegankelijkheid van websites en apps. Deze regels, voortvloeiend uit de European Accessibility Act (EAA), verplichten bedrijven om hun digitale kanalen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

De verplichtingen gelden voor ondernemingen met meer dan tien medewerkers of een jaaromzet boven de 2 miljoen euro. Bedrijven die producten of diensten online aanbieden – zoals webshops of platforms voor (video)communicatie – moeten ervoor zorgen dat iedereen hun diensten zelfstandig kan gebruiken.

ACM-bestuurslid Martijn Ridderbos benadrukt het belang: "In Nederland zijn er ruim 2,5 miljoen mensen met een functiebeperking. Bedrijven die hun websites en apps niet toegankelijk maken, missen een grote groep klanten. Het is belangrijk dat iedereen zelfstandig online aankopen kan doen."

De ACM zal vanaf juni toezicht houden en zich in eerste instantie richten op knelpunten die grote impact hebben op de gebruikservaring. Ondernemers worden aangespoord om de wetgeving te kennen, een implementatieplan op te stellen en digitale toegankelijkheid structureel te borgen binnen de organisatie.

Uit een lopend onderzoek blijkt dat veel bedrijven bekend zijn met de nieuwe regels en bereid zijn om aanpassingen te doen, al ervaren ze ook praktische uitdagingen. De ACM ondersteunt bedrijven met informatie via haar website en blijft deze aanvullen. Meldingen over ontoegankelijke websites of apps kunnen vanaf 28 juni gedaan worden via ConsuWijzer.

Meer informatie:
Autoriteit Consument & Markt
www.acm.nl

Publicatiedatum: