De Europese Commissie heeft op 21 mei 2025 een omvangrijk vereenvoudigingspakket gelanceerd dat het functioneren van de interne markt moet verbeteren. De voorgestelde maatregelen zijn vooral bedoeld om ondernemers die actief zijn in meerdere EU-lidstaten te ondersteunen. Zij ondervinden momenteel nog veel hinder van uiteenlopende regels per land.
Het pakket is onderdeel van een bredere strategie om de administratieve lasten voor bedrijven in de EU met 25 procent te verlagen. Voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) mikt de Commissie zelfs op een vermindering van 35 procent. Volgens de Commissie kan een groei van 2,4 procent in de EU-handel al een exportdaling van 20 procent naar de VS compenseren, een duidelijke verwijzing naar de veranderende geopolitieke verhoudingen.
Structurele belemmeringen
Op basis van input van duizenden bedrijven benoemt de Commissie tien veelvoorkomende obstakels, waaronder: versnipperde nationale regelgeving, uiteenlopende etiketteringseisen, moeizame erkenning van beroepskwalificaties, en hoge certificeringskosten per land. Ook de beperkte digitalisering van procedures en trage bedrijfsoprichting worden als knelpunten gezien.
Nieuwe categorie
Een opvallende maatregel is de introductie van de 'small mid-caps': bedrijven met minder dan 750 werknemers en een omzet tot 150 miljoen euro. Zij krijgen soepeler regels, bijvoorbeeld rond gegevensbescherming, mits geen sprake is van risicovolle verwerking. Ongeveer 38.000 bedrijven zouden hiervan kunnen profiteren.
Daarnaast wordt het mogelijk consumenteninformatie via QR-codes en digitale bijsluiters aan te bieden, waardoor herontwerp van verpakkingen per land overbodig wordt.
Optioneel 28ste regime
Om bedrijfsoprichting in meerdere landen te vergemakkelijken, stelt de Commissie een optioneel '28ste regime' voor. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om hun bedrijf via één digitale EU-procedure op te richten, zonder de nationale regels van elk land te volgen. Ook voor belasting-, arbeids- en faillissementsrecht kunnen bedrijven binnen dit systeem kiezen voor uniforme EU-regels.
Nationale samenwerking
De Commissie vraagt elk lidstaat een 'Single Market Sherpa' aan te wijzen om knelpunten binnen de nationale regelgeving actief aan te pakken. Volgens Evofenedex, belangenbehartiger voor internationaal ondernemende bedrijven, is dit pakket veelbelovend, mits de uitvoering serieus wordt opgepakt. De interne markt biedt volgens hen nog altijd grote onbenutte schaalvoordelen.
Bron: Evofenedex