In de afgelopen maanden heeft de euro flink terrein gewonnen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Afgelopen week steeg de Europese munt kortstondig boven de 1,14 dollar, het hoogste niveau in een maand, mede door geopolitieke ontwikkelingen zoals het uitstel van Amerikaanse importheffingen. Sinds de beëdiging van Donald Trump op 20 januari 2025 als Amerikaanse president, is de dollar bijna 10 procent verloren tegenover de euro.
Hoewel deze bewegingen op de valutamarkt doorgaans voer zijn voor financiële analisten, zijn ze ook van directe invloed op de woon- en interieursector, die deels afhankelijk is van internationale inkoop.
Goedkopere import uit Azië en de VS
Een groot deel van het aanbod in meubel- en interieurwinkels is afkomstig uit Aziatische landen, zoals China, Vietnam en Indonesië. Hoewel deze landen hun eigen valuta hebben, worden internationale handelscontracten in veel gevallen nog altijd in Amerikaanse dollars afgesloten. Dat betekent dat Europese importeurs profiteren van een sterke euro: zij krijgen nu meer waar voor hun geld.
De aanhoudende waardevermindering van de dollar kan bedrijven ertoe aanzetten hun inkoopbeleid te herzien. Leveranciers in dollarlanden worden aantrekkelijker. Bedrijven kunnen de gelegenheid aangrijpen om voorraden aan te vullen of nieuwe productlijnen te ontwikkelen.
Wisselkoers EU naar USD (26-05-2025).
Niet zonder risico
Tegenover deze voordelen voor importeurs staat een nadeel voor Europese exporteurs. Voor wie ontwerpt en produceert in Europa en verkoopt in de VS of andere dollarregio's, betekent een zwakke dollar dat de producten daar duurder worden. Dat kan druk zetten op exportvolumes, al is het aandeel export relatief klein binnen de woon- en interieurmarkt.
Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de meubelindustrie in Nederland relatief minder afhankelijk van export. In dat jaar was de exportafhankelijkheid van de meubelindustrie ongeveer 29%, wat betekent dat 71% van de toegevoegde waarde afkomstig was uit binnenlandse bestedingen.
Wisselwerking met geopolitiek en inflatie
De huidige valutabeweging is deels toe te schrijven aan geopolitieke factoren. Zo stelde de Amerikaanse president Donald Trump onlangs de dreigende verhoging van invoerrechten op Europese goederen uit tot 9 juli, wat de euro extra vleugels gaf. Tegelijkertijd publiceert Europa momenteel de eerste inflatiecijfers over mei, wat invloed heeft op de renteverwachtingen en daarmee indirect ook op de euro-dollarverhouding.
Volgens verschillende internationale valutastrategen is de dollar bovendien overgewaardeerd geweest en zou de huidige correctie een meer fundamentele trend kunnen inluiden.
Voor bedrijven in de woon- en interieursector die importeren uit dollarlanden is de huidige valutakoers een welkome meevaller. In combinatie met lagere containertarieven kan dit de marges verbeteren of prijsconcurrentie versterken.
Bron: Wisselkoers