Van 21 t/m 23 mei vormde de iconische Van Nelle Fabriek in Rotterdam opnieuw het decor voor Design District, hét jaarlijkse vakevenement voor interieurdesign in Nederland. Tijdens deze drie dagen kwamen interieurprofessionals uit binnen- en buitenland samen om zich onder te dompelen in de laatste trends, innovatieve ontwerpen en inspirerende ontmoetingen.
Met bijna 200 exposanten, variërend van gevestigde in- en outdoor merken tot jonge ontwerpers en designacademies, bood de beursvloer een rijk en gevarieerd palet aan interieurinspiratie. Daarnaast konden bezoekers diverse lezingen bijwonen en volop netwerken met vakgenoten.
Blik in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam.
Internationale concurrentie en selectiever publiek
Op woensdag 21 mei, de eerste beursdag, bracht de redactie van Wonen360 een bezoek aan de Van Nelle Fabriek. Ondanks de aanwezigheid van andere internationale designbeurzen, zoals Interzum in Keulen en Clerkenwell Design Week in Londen, was de sfeer en het aantal bezoekers op de eerste dag van het event positief.
"Er zijn dit jaar minder voorregistraties gemeld", vertelde een exposant, "maar liever minder bezoekers die echt interesse hebben, dan bijvoorbeeld hele schoolklassen zonder aankoopkracht." De gelijktijdige events hadden mogelijk een dempend effect op de bezoekersaantallen, maar dat werd door velen niet als negatief ervaren. Integendeel: het publiek dat wél aanwezig was, werd als deskundig, doelgericht en kwalitatief omschreven.
Links de nieuwe lampen van Hollands Licht met rechts het nieuwe bad Lily van Jee-O met daarachter de nieuwste collectie 'Spot douche'.
Veranderende marktdynamiek voelbaar
Tijdens de eerste beursdag van Design District werd al snel duidelijk dat de huidige marktsituatie de gemoederen bezighoudt. In gesprekken met diverse exposanten en bezoekers klonk een gemene deler: het is merkbaar rustiger in de markt. Een standhouder verwoordt het als volgt: "De interesse is er zeker nog, maar beslissingsprocessen duren langer en er worden steeds vaker projecten uitgesteld of zelfs tijdelijk stilgelegd. Wat vorig jaar vooral in de retail- en residentiële sector speelde, zien we nu ook doorsijpelen naar de contract- en projectmarkt."
De algemene teneur is dat de economische onzekerheid en druk op investeringsbudgetten zich vertalen in een afwachtende houding bij opdrachtgevers. "Een troost," vult een andere exposant aan, "is dat we allemaal met dezelfde uitdagingen te maken hebben. We zitten in hetzelfde schuitje. Het is een tijdelijke fase, maar wel eentje die nu voelbaar is."
Er werd zelfs 'geput' op een 'putmat' van mflor, die de stand deelde met Textiles & More.
Toch blijft Design District voor velen een lichtpuntje in het jaar. De compacte opzet, het sterke aanbod en de sfeervolle locatie dragen bij aan de aantrekkingskracht van de beurs. "Er is veel vraag naar dit soort kleinschalige, goed georganiseerde evenementen," aldus een vaste deelnemer. "Design District voelt intiem, overzichtelijk en professioneel. Het is een fijne plek om echt goede gesprekken te voeren." Er waren dan ook opvallend veel nieuwe exposanten aanwezig, die vorig jaar de beurs bezochten om te kijken of het ook iets voor hen was.
Links de Monarch stoel, die tot stand is gekomen tussen een samenwerking met huqrugs en Phranid. Rechts de nieuwe exposant Studio Thier & van Daalen, die de GRID lamp presenteerden.
Het kan mogelijk zijn dat de beurs vanaf volgend jaar moet uitwijken naar een andere locatie. De Van Nelle Fabriek blijft een geliefde plek, maar één van de grote hallen is al jaren niet meer beschikbaar als beurshal, wat de groeimogelijkheden beperkt. De organisatie laat echter weten dat de beurs ook in 2026 gewoon weer in de Van Nelle Fabriek plaatsvindt.
De markt is dan wel 'wat raar aan het doen', zoals één exposant het treffend samenvatte, maar het vakgebied blijft volop in beweging.
Ook Orac Decor was een van de exposanten van Design District. Kees Wolffensperger (rechts) was tevreden over het aantal bezoekers op de eerste beursdag.
Meer informatie:
Design District
www.designdistrict.nl