Het Nederlandse innovatieve meubelmerk NO-EM presenteert vandaag op Design District in Rotterdam de Infinity: de eerste volledig circulaire bureaustoel ter wereld. De stoel is niet alleen gemaakt van duurzame materialen, maar wordt ook ondersteund door een circulair verdienmodel waarbij alle ketenpartners in de keten – van ontwerper tot reseller– meedelen in het (her)gebruik.
"De meubelindustrie moet fundamenteel anders omgaan met grondstoffen", stelt oprichter Patrick Lems. "Ons model doorbreekt het traditionele 'koop-gebruik-weggooi'-systeem. Met de Infinity maken we een stoel die eindeloos opnieuw gebruikt kan worden – zonder in te leveren op design of comfort."
De Infinity is opgebouwd uit losse, verwisselbare onderdelen. Daardoor kan de gebruiker de stoel volledig personaliseren én gemakkelijk onderdelen vervangen, zonder het volledige product af te danken. Het resultaat: een drastische verlaging van milieu-impact tijdens de hele levensduur van de stoel door vervuilende maak- en recycleprocessen te elimineren.
Samenwerking
Om de circulaire aanpak haalbaar te maken, heeft NO-EM een netwerk van partners opgezet. Onder meer ontwerper Robert Bronwasser, bekend om zijn functionele en tijdloze designstijl, Bock, een toonaangevende Duitse producent van hoogwaardige stoelcomponenten, en 706 Seating Group, een ervaren groothandel en servicepartner op het gebied van projectinrichting, zijn betrokken bij het systeem waarbij de oorspronkelijke makers baat blijven hebben bij hergebruik. Wanneer een stoel wordt geretourneerd, worden bruikbare onderdelen opnieuw ingezet.
"Zelfs de ontwerper verdient mee bij elke transactie", aldus Lems. "Het is geen lineair verdienmodel meer, maar een ecosysteem waarin iedereen baat heeft bij hergebruik."
Recyclen
Volgens Lems moet het denken over duurzaamheid op de schop. "Recyclen klinkt duurzaam, maar is vaak gewoon een hip woord voor weggooien. We nemen afscheid van meubels die grotendeels nog prima zijn, om vervolgens iets nieuws te kopen dat nauwelijks verschilt. Dat is zonde – en onnodig. Wij hebben een alternatief systeem ontwikkeld dat wél werkt."
Meer informatie:
NO-EM
no-em.nl