Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Consumentenvertrouwen blijft ook in mei laag'

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in mei 2025 stabiel gebleven op -37, hetzelfde niveau als in april. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee blijft het vertrouwen aanzienlijk onder het twintigjarig gemiddelde van -10. Sinds het dieptepunt van -59 in september en oktober 2022 was er enige verbetering zichtbaar, maar die ontwikkeling is sinds het najaar van 2024 tot stilstand gekomen.

Ongewijzigd negatief
De stabilisatie in mei is het resultaat van een ongewijzigd negatief oordeel over het economisch klimaat en een lichte verslechtering van de koopbereidheid. Consumenten zijn even somber over de economische situatie als een maand eerder; de deelindicator 'economisch klimaat' blijft staan op -61. Hoewel het sentiment over de toekomst iets verbeterde, blijft het vertrouwen op historisch laag niveau.

De koopbereidheid, een belangrijke factor voor onder meer de woning- en retailmarkt, daalde licht, van -20 naar -21. Consumenten oordeelden negatiever over hun eigen financiële situatie, zowel in de afgelopen als komende twaalf maanden. Ook werd het moment als minder gunstig beschouwd voor grote aankopen.

Signaal voor de sectoren
Het CBS meet het consumentenvertrouwen sinds 1986 aan de hand van vijf vragen, waarbij positieve en negatieve antwoorden worden gesaldeerd. Een score van -100 betekent dat alle ondervraagden negatief zijn, +100 duidt op volledig optimisme. De huidige score van -37 onderstreept dat consumenten voorlopig terughoudend blijven in hun bestedingen, een belangrijk signaal voor de sectoren die afhankelijk zijn van particuliere uitgaven.

Bron: CBS

Publicatiedatum: