Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steven Maijoor luidt de noodklok:

Cyberveiligheid nu net zo belangrijk als liquiditeit

Tijdens de ISDA Jaarvergadering in Amsterdam sprak Steven Maijoor over de toenemende dreiging van cyberaanvallen op de financiële sector, vooral in het licht van geopolitieke spanningen. Hij benadrukte dat de veerkracht tegen cyberaanvallen net zo belangrijk is voor financiële instellingen als het bezitten van voldoende kapitaal en liquiditeit. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).



Maijoor verwees naar de recente Russische cyberaanval op een Nederlandse kritieke dienst als voorbeeld van de opkomst van statelijke cyberaanvallen, die vaak gericht zijn op verstoring in plaats van financieel gewin. De kwetsbaarheid van marktinfrastructuren, zoals Central Counterparty Clearing Houses (CCP's), werd ook besproken, aangezien succesvolle aanvallen grote verstoringen kunnen veroorzaken in de financiële systemen.

Hij stelde dat de digitale weerbaarheid van de financiële sector verder versterkt moet worden, mede door de implementatie van de Europese Digital Operational Resilience Act (DORA). Deze wetgeving verplicht onder andere penetratietests voor grote instellingen en strengere eisen voor het beheer van cyberrisico's in outsourcingketens.

Maijoor concludeerde dat, hoewel perfecte cyberbeveiliging niet mogelijk is, snelle hersteltijd cruciaal is om het vertrouwen in de sector te behouden. Het is essentieel dat de financiële sector samenwerkt met andere vitale sectoren, zoals energie en telecom, om de gezamenlijke cyberveiligheid te verbeteren en deze digitale "wapenwedloop" te winnen.

Bron: DNB

Publicatiedatum: