Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom zit een Japans toilet vol hightech-snufjes?

Japanse toiletten staan wereldwijd bekend om hun technologische snufjes zoals verwarmde toiletbrillen, geïntegreerde bidetfuncties en geluidsmaskering. Deze geavanceerde voorzieningen zijn niet zomaar een gimmick, maar diep geworteld in de Japanse cultuur en hygiënebeleving. Dat schrijft het magazine Quest.


Een modern openbare toilet in het gemeenschapspark harunoogawa Tokio.

De moderne Japanse toilet – vaak een 'washlet' genoemd, een combinatie van 'washing' en 'toilet' – werd in de jaren tachtig populair dankzij producent TOTO. De technologie sloot perfect aan bij de Japanse waarde van reinheid, geworteld in zowel de badcultuur als religieuze invloeden uit het shintoïsme. In deze levensfilosofie speelt fysieke en spirituele zuiverheid een centrale rol.

Ook sociale etiquette speelt een rol. Geluiden tijdens toiletgebruik worden als onbeleefd beschouwd. Daarom zijn veel toiletten uitgerust met een otohime, een knop die stromend water simuleert om gênante geluiden te maskeren. Dit bevordert discretie én waterbesparing.

Technisch gezien is de infrastructuur in Japan – met zachte waterkwaliteit en aparte toiletruimtes met stopcontacten – bijzonder geschikt voor hightechtoiletten. In Europa en de VS vormen kalkrijk water en het ontbreken van veilige aansluitpunten in natte ruimtes obstakels voor brede introductie.

Bron: Quest

Publicatiedatum: