De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de meubel- en houtindustrie zitten muurvast. Nadat zowel FNV als CNV het eindbod van Koninklijke CBM afwezen, is de actiebereidheid onder werknemers onderwerp van gesprek geworden. FNV bereidt acties voor, terwijl CNV zich kritisch opstelt, maar geen acties inzet. CBM stelt alleen opnieuw in gesprek te willen als er ruimte is binnen hun bestaande mandaat.
Stijgende actiebereidheid
Na het afwijzen van het cao-eindbod hebben de vakbonden hun leden geraadpleegd in zogeheten 'driekwartvergaderingen'. Bij FNV bleek een grote meerderheid bereid tot actie. "Er is een duidelijke kentering zichtbaar. Medewerkers willen een eerlijkere cao en zijn bereid daarvoor op te staan", aldus Thérèse Beurskens, bestuurder van FNV Meubel- en Houtindustrie.
FNV heeft CBM formeel aangeschreven met het verzoek om alsnog tot overleg te komen. "We willen liever onderhandelen dan actievoeren", benadrukt Beurskens. "Maar als CBM niet met een beter bod komt, zullen we een ultimatum stellen en teruggrijpen op onze oorspronkelijke voorstellen."
CNV voert geen acties
Ook CNV voerde driekwartvergaderingen, maar daar bleek het draagvlak voor acties onvoldoende. Toch leeft ook bij deze bond veel zorg over de koopkracht en de achterblijvende loonontwikkeling. CNV wees het eindbod van CBM af en riep de werkgeversdelegatie op met een voorstel te komen dat beter aansluit bij de economische realiteit van de medewerkers.
Structurele problemen
Volgens FNV staat de sector voor een veel groter probleem dan alleen het vastlopen van cao-onderhandelingen. "De branche vergrijst snel en de instroom van jongeren blijft zorgwekkend laag. De komende jaren loopt het boven leeg, terwijl er onderin nauwelijks aanwas is", stelt Beurskens. "Er werken inmiddels zo'n 9.000 zzp'ers in de sector, naast ruim 18.000 werknemers. Dat is exorbitant veel en zegt veel over de kwaliteit van de cao. Een substantiële groep kiest vanwege de beloning liever voor 'ondernemerschap' dan werknemerschap."
Hoewel de bond waarde hecht aan een constructieve relatie met CBM, is volgens Beurskens het moment van ingrijpen nu echt aangebroken. "Net als CBM hechten wij aan een goede onderhandelingssfeer. Maar uiteindelijk kopen mensen daar niets voor. Als er geen reactie komt, of die blijft achter bij ons ultimatum, dan zullen acties volgen."
Eindbod was grens van mandaat
In een reactie die op 30 april naar beide bonden werd gestuurd, stelt CBM dat het eindbod van 10 maart tot stand kwam nadat bleek dat verdere onderhandelingen op dat moment niet vruchtbaar waren. Het bestuur moest zich beraden op een voorstel en kwam daarmee tot wat het noemt "de grens van het mandaat".
"Het is teleurstellend dat het eindbod is afgewezen. We willen graag een cao afsluiten, maar wel onder voorwaarden die realistisch zijn binnen de bedrijfseconomische situatie van onze sector", laat CBM weten. "Een vervolg van het overleg heeft voor ons alleen zin als er ruimte is binnen de kaders die wij hebben gesteld. Varianten in de looptijd zijn wat ons betreft bespreekbaar."
CBM wacht nu op de reacties van de bonden en zegt de achterban op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen.
Meer informatie:
CBM
www.cbm.nl
FNV
www.fnv.nl