Een tekort aan arbeidskrachten drukt de groei van bedrijven in de zakelijke dienstverlening, net als de handelsbelemmeringen die de Verenigde Staten opwerpen. Een deel van het grote aantal zzp'ers in de sector loopt het risico als schijnzelfstandige te worden aangemerkt, nu de belastingdienst daarop weer handhaaft. Dat meldt ABN AMRO.
De sector Zakelijke Dienstverlening groeit naar verwachting met 1,5 procent in 2025 en 1 procent in 2026. Voor het bruto binnenlands product (bbp) is de verwachte groei 1,4 procent in 2025 en 1,3 procent in 2026. Invoerheffingen, die de Verenigde Staten sinds 9 april 2025 oplegt aan de Europese Unie, dragen negatief bij aan de groei van de Nederlandse economie, verwacht ABN AMRO. Voor de Zakelijke Dienstverlening is het directe effect van de invoerheffingen beperkt, omdat deze alleen voor goederen gelden. Maar het indirecte effect van de invoerheffingen, die de hele economie en het bbp raken, is voor de Zakelijke Dienstverlening wel van belang; de sector is namelijk conjunctuurgevoelig en deint over het algemeen mee met de macro-economische ontwikkeling.
Ondanks de diversiteit binnen de sector zijn er enkele gemeenschappelijke factoren: mensen zijn de belangrijkste productiefactor in de sector die daarmee 'asset light' is; bedrijfsmodellen richten zich voornamelijk op business-to-business; en de externe financieringsbehoefte is vergeleken met andere sectoren relatief laag. De Zakelijke Dienstverlening is de grootste bedrijfstak van de Nederlandse economie. Qua toegevoegde waarde draagt de sector zo'n 15 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp). Ook qua werkgelegenheid is de sector het grootst, met 1,3 miljoen werkzame personen.
Bron: ABN AMRO