Het handelsbeleid van de VS is op z'n minst grilling te noemen. Tarieven werden aangekondigd, opgeschort en vervolgens gericht op China. Ook waren er belangrijke uitzonderingen op productgroepen. Het is onduidelijk wat de Trump-administratie eigenlijk wil. Dit maakt het voorspellen van uitkomsten nog moeilijker. Met onzekerheid als enige echte zekerheid is de wereldeconomie - en dan vooral de Amerikaanse - het grootste slachtoffer. Maar dat geldt ook voor de centrale rol van de VS in het mondiale financiële systeem. Spotlight: De Amerikaanse dollar staat voor moeilijke tijden, maar de echte test moet nog komen. Aldus ABN AMRO.© Dreamstime
Ontwikkelde economieën zullen dit jaar aan recessie ontsnappen
Er is nauwelijks een maand verstreken sinds de 'Liberation day' van de VS, maar het voelt aanzienlijk langer. Er werden tarieven aangekondigd, dan weer teruggetrokken(of op zijn minst gepauzeerd), er werden onderhandelingen gestart, maar zonder duidelijke doelen. Vervolgens richtten de VS plotsklaps hun tarieven volledig op China. Dit leek Trumps manier om zonder verlies van gezag terug te komen op zijn eerder aankondigingen. Wat resteert is een aangekondigde pauze van 90 dagen voor de grootste tariefverhogingen op landen die nog geen vergeldingsmaatregelen genomen hadden.
Trump heeft sindsdien verder bakzeil gehaald, door consumentenelektronica vrij te stellenvan de 145% tarieven op import uit China en in het algemeen een meer verzoenende toon aan te slaan. Hij heeft zelfs ingebonden op beleidsterreinen die als erg markt-onvriendelijk te boek staan, zoals zijn aanhoudende dreigementen om Fed-voorzitter Powell te ontslaan ("Ik ben niet van plan om hem te ontslaan. [...] Nooit gedaan."). In alle gevallen van 'bakzeil halen heeft de druk van de markt een cruciale rol gespeeld. Maar, zoals ABN AMRO deze maand al betoogde, veel van de schade is al aangericht. Er blijven aanzienlijke tarieven van kracht, zelfs tegen landen die zogenaamd uitstel hadden gekregen, zoals de basisheffingen van 10% en een tarief van 25% op auto's en staal.
Het basisscenario blijft dat de VS en de eurozone dit jaar aan een recessie zullen ontsnappen en ABN AMRO heeft deze maand ook haar groeiprognoses voor China naar beneden bijgesteld. De VS zelf heeft waarschijnlijk het meest te lijden - niet alleen van de tarieven, maar ook onder het gewicht van de onzekerheiden beleidsvolatiliteit. En dan heeft de bank het nog niet eens gehad over de schade aan de reputatie van de VS op financiële markten. Hoewel ze denkt dat de rol van de dollar voorlopig veilig blijft, is dit meer te wijten aan het huidige gebrek aan alternatieven, en dit zal niet voor altijd het geval zijn. In de tussentijd is een belangrijke onzekerheid op de korte termijn hoe ver de VS gaat in het duwen van bondgenoten in het anti-China kamp. Dit kan ook het moment zijn waarom China in het mondiale leiderschapvacuüm stapt. De toekomst onzeker noemen is een understatement.
Bron: ABN AMRO