Volgens een nieuw rapport van de Zweedse retailer Ikea wijken de slaappatronen van Chinese mensen af van de algemene wereldwijde slaaptrend. Terwijl het wereldwijde gemiddelde zes uur en 40 minuten is, blijkt uit het rapport dat mensen in China doorgaans meer dan zeven uur per nacht slapen. Daarnaast doet 75 procent van de Chinese respondenten een dutje van gemiddeld 26 minuten om overdag weer op te laden.
© Aaron Amat | Dreamstime
Ondanks de relatief langere slaapduur blijft de slaapkwaliteit een punt van zorg. Ongeveer 13 procent van de Chinese respondenten zegt aan slapeloosheid te lijden, 18 procent is ontevreden over de kwaliteit van hun slaap en 6 procent zegt meer dan twee keer per nacht wakker te worden. Werkstress, innerlijke onrust en moeite met inslapen worden genoemd als de belangrijkste problemen voor 52 procent van de respondenten die slecht slapen.
Het rapport, getiteld "Ikea Sleep uncovered", onderzocht meer dan 55.000 mensen in 57 markten. Het rapport onthulde dat slaap wereldwijd wordt gewaardeerd: 85 procent van de respondenten beschouwt het als een van de grootste geneugten van het leven. Toch vindt 28 procent van de mensen wereldwijd dat hun slaapkwaliteit slecht is, onder invloed van financiële druk, gezondheidsproblemen en sociale stress.
In China zei bijna de helft (43 procent) van de ondervraagden dat een hoger inkomen zou helpen om hun slaapomgeving te verbeteren. Beeldschermen spelen ook een belangrijke rol in de Chinese slaaproutines, met 91 procent die hun telefoon in de slaapkamer gebruiken, oplopend tot 98 procent onder 65-plussers. Ongeveer een derde van de mensen tussen 18 en 34 jaar, samen met de hogere inkomensgroepen, gebruiken laptops en tablets in bed voor entertainment en werk.
De bevindingen benadrukken een wereldwijd verlangen naar een betere slaap, maar bieden ook inzicht in de specifieke uitdagingen waarmee Chinese slapers worden geconfronteerd. Het rapport onderstreept de toenemende invloed van levensstijl, economische factoren en technologie op rust in verschillende leeftijds- en inkomensgroepen.
Bron: www.ecns.cn