Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: 'Koopwoningprijzen stijgen met 8,6% in 2025, afvlakkend naar 5,7% in 2026'

Door de blijvende mismatch tussen vraag en aanbod worden koopwoningen dit jaar naar verwachting gemiddeld 8,6% duurder, gevolgd door een iets lagere prijsstijging van 5,7% in 2026. Ook de stijgende lijn in woningverkopen zet naar verwachting door. We gaan uit van 222.000 verkopen in 2025 en 227.000 in 2026. De verkoop van huurwoningen door beleggers dempt de prijsstijgingen op de koopwoningmarkt, terwijl het extra aanbod meer verkopen tot gevolg heeft. Dat meldt Rabobank.


Foto: Dreamstime.

Cao-lonen die gemiddeld 6,7% zijn gestegen, 104.000 extra huishoudens, aanhoudend lage werkloosheid en soepelere leennormen stuwden de vraag naar (koop)woningen in 2024. In combinatie met een achterblijvende woningbouw – rekening houdend met sloop kwamen er slechts 70.000 woningen bij – dreef ze de huizenprijzen tot nieuwe records. In 2024 stegen deze met gemiddeld 8,7%; in januari zette de prijsstijging door met volgens het CBS en Kadaster een jaar-op-jaar-toename van liefst 11,5%. Ook het aantal transacties nam afgelopen jaar fors toe, met dik 13% naar in totaal 206.000 verkopen. Dit komt mede door het aanhoudende 'uitponden' van voormalige huurwoningen. Door gestegen rentes, hogere belastingen, lokale regels om beleggers te weren, en strengere eisen aan huurprijzen verkopen woningbeleggers volgens cijfers van het Kadaster sinds enkele jaren meer woningen dan ze aankopen. Dat maakt het voor potentiële huurders lastiger om een huis te vinden, maar het is een opsteker voor potentiële huizenkopers: zij kunnen kiezen uit meer koopwoningaanbod, waardoor ook meer verkopen mogelijk zijn.



Huizenprijzen stijgen komende jaren in lijn met loonontwikkeling
Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar opnieuw flink hoger zullen uitpakken dan een jaar eerder, maar het tempo waarmee prijzen stijgen, neemt wel af. In de raming zijn huizen in het laatste kwartaal van dit jaar 6,1% duurder dan in het laatste kwartaal van 2024. Maar door overloop-effecten zullen huizen dit jaar gemiddeld 8,6% duurder zijn dan in 2024. Voor 2026 verwacht Rabobank een gemiddelde prijsstijging van nog eens 5,7%.

De woningprijzen blijven stijgen omdat de vraag naar woningen harder stijgt dan het aanbod. Het door onderzoeksbureau ABF becijferde woningtekort loopt de komende jaren verder op van 4,9% naar 5,1% van de woningvoorraad. Dit percentage is vooral gebaseerd op demografische factoren: de bevolking groeit volgens de verwachtingen van ABF harder dan het aantal huizen. De vraag neemt ook nog extra toe door een aantal economische factoren, waarvan de stijgende inkomens de belangrijkste is. "We gaan er bovendien van uit dat de kapitaalmarktrentes de komende jaren dalen. Hiertegenover staat een toename in het aanbod van koopwoningen, doordat beleggers zoals gezegd veel huurwoningen verkopen aan eigenaar-bewoners. We denken dat dit extra aanbod wordt geabsorbeerd door de markt, waardoor er meer transacties zijn terwijl de prijsgroei juist lager uitvalt dan wanneer dit extra aanbod er niet was geweest. Op elk van deze factoren gaan we in deze paragraaf nader in", aldus Rabobank.

Lees hier het complete kwartaalbericht.

Publicatiedatum: