'Het tv-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak is een kijkcijferhit van SBS 6 en begint aan het tiende seizoen. Maar mediators, woningstichtingen én tientallen deelnemers zijn kritisch. "Beelden met opruiende, suggestieve koppen staan op internet, alles voor de kijkcijfers. Het is schandalig." Talpa heeft zeker twintig YouTube-titels, met termen als 'terrorbuurman' en 'kreng', tijdens een onderzoek door de redactie van het Algemeen Dagblad, aangepast en alle reacties uitgezet.' Dat melden de redacteuren Sebastiaan Quekel en Cyril Rosman van genoemde krant.
Het is het tweede tv-programma dat in korte tijd in opspraak is, want vandaag, maandag 10 maart, publiceert Wonen360 een verhaal over een ondernemer die zegt dat hij door toedoen van een tv-programma failliet is gegaan.
Het populaire tv-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak op SBS6, waarin burenruzies en conflicten worden beslecht, ligt onder vuur. Tientallen voormalige deelnemers, mediators en woningcorporaties uiten kritiek op de manier waarop het programma te werk gaat. Zij stellen dat de uitzendingen vaak bijdragen aan verdere escalatie in plaats van het oplossen van conflicten.
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich gemanipuleerd voelen door de programmamakers. Sommigen geven aan dat ze zijn aangemoedigd om hun emoties te laten escaleren of negatieve uitspraken te doen. Anderen klagen dat ze op een eenzijdige manier in beeld zijn gebracht, wat leidde tot negatieve reacties en zelfs bedreigingen vanuit het publiek.
Sensatie boven bemiddeling
Naast de opzet van het programma is er ook kritiek op de manier waarop fragmenten online worden verspreid. Sensationele titels zoals 'Terrorbuurman' en 'Zeikwijf' versterken negatieve beeldvorming. Talpa heeft inmiddels meerdere video's aangepast en reacties uitgeschakeld naar aanleiding van de kritiek.
Voor sommige deelnemers heeft de deelname aan het programma grote gevolgen gehad. Mensen worden nog steeds herkend op straat en ervaren stress en onveiligheid in hun woonomgeving. In sommige gevallen was de situatie na de uitzending zo onhoudbaar dat mensen moesten verhuizen.
Kritiek vanuit professionals
Mediators en psychologen waarschuwen dat het programma eerder bijdraagt aan polarisatie dan aan het oplossen van conflicten. Volgens experts wordt er onvoldoende rekening gehouden met de emotionele en psychologische impact op deelnemers. Woningcorporaties die huurders hebben zien deelnemen, uiten hun zorgen en betwijfelen of tv-uitzendingen een geschikte vorm van bemiddeling zijn.
Hoewel sommige deelnemers tevreden zijn met de uitkomst, blijft de vraag of reality-tv een geschikt middel is om burenruzies op te lossen. Kritische stemmen pleiten voor meer ethisch toezicht en zorgvuldigheid bij de selectie en begeleiding van deelnemers. De discussie over de impact van dit soort televisieprogramma's blijft daarmee actueel.
Bron: AD