Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In België alle vestigingen gesloten, in Nederland alles nog open

Interieurketen Casa vraagt faillissement aan, curator zoekt mogelijke overnamekandidaten

Interieur- en decoratieketen Casa heeft op 5 maart 2025 faillissement aangevraagd. In België sluiten alle 63 winkels, evenals het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen. Hierdoor komen 544 banen op de tocht te staan. Ook de webshop van Casa is offline, waardoor klanten geen aankopen meer kunnen doen en tegoedbonnen voorlopig niet kunnen verzilveren.

Impact in Nederland nog onduidelijk
Casa is actief in meerdere Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Portugal. In Nederland heeft de keten momenteel nog 17 winkels, nadat vorig jaar al de helft van de vestigingen werd gesloten. De winkels in Nederland blijven voorlopig open, maar worden rechtstreeks bevoorraad vanuit Casa Logistics, een van de twee Belgische bedrijfsonderdelen waarvoor nu faillissement is aangevraagd. Volgens de Belgische vakbond ACV Puls is het waarschijnlijk dat ook in andere landen faillissementsaanvragen zullen volgen.

Een bedrijfsleider van een vestiging in Roosendaal gaf aan dat hij mogelijk binnen enkele dagen meer informatie zal ontvangen. Ook medewerkers van een vestiging in Amsterdam verkeren nog in onzekerheid. "We blijven voorlopig open, verder weet ik niks", aldus een medewerker in een interview met het AD.

Kans op doorstart zeer klein
Volgens retailexpert Gino Van Ossel van de Vlerick Business School verloor Casa de concurrentiestrijd met onlinewinkelen en budgetketens als Action en Temu. Ook ketens als Ikea, Dille & Kamille, Hema, Flying Tiger en Sostrene Grene bieden sterke concurrentie. Casa slaagde er volgens Van Ossel niet in om zich voldoende te onderscheiden, waardoor de interesse voor een doorstart klein lijkt, zo meldt het AD.

Vakbondsvertegenwoordiger Kristel Van Damme van ACV bevestigt dit beeld. "Het bedrijf had al een poos slechte papieren. Er is lange tijd gezocht naar investeerders of overnemers, maar die zijn niet gevonden." De winkels hebben de instructie gekregen om te sluiten, waardoor het personeel vreest voor massaal baanverlies. "Dit is natuurlijk een zware slag voor hen", aldus Van Damme.

Pogingen tot redding zonder resultaat
Casa verkeerde al enige tijd in zwaar weer. In oktober 2024 vroeg het bedrijf bescherming tegen schuldeisers aan, maar ondanks onderhandelingen over schuldherschikking en gesprekken met investeerders werd geen oplossing gevonden. Er werd met twaalf partijen gesproken over mogelijke reddingsplannen, waaronder een doorstart met minder winkels en extra financiering door aandeelhouders, maar deze inspanningen bleven zonder succes.

De afgelopen jaren kende Casa ook meerdere wisselingen in het aandeelhouderschap. Casa is van oorsprong een Belgische keten, die in 1988 bij de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker terechtkwam. In april 2021 werd het bedrijf verkocht aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas, die nog steeds 51 procent van de aandelen bezit. De overige aandelen zijn in handen van de Nederlandse ondernemer Frank Pruijn. Eerder was ook de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar tijdelijk eigenaar, maar hij verkocht zijn belang na enkele maanden alweer door.

Hoe nu verder?
De curator zal de komende weken beslissen wat er met de winkels en het personeel gebeurt. In België zijn de vestigingen momenteel gesloten, terwijl de winkels in Nederland nog open zijn. De toekomst van de keten hangt af van de verdere afwikkeling van het faillissement en mogelijke overnamekandidaten.

Bronnen: AD, Gazet van Antwerpen, RetailTrends en RTL