Ze vormden een 'gouden' duo achter populaire winkels. Hoe kon het zo misgaan tussen Henk en Mark van Cranenbroek van de gelijknamige winkelketen? Het is een familievete als in een film: over ruziƫnde broers, kinderen die zich roeren, een mishandeling en een ijzersterk bedrijf. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De redacteuren Peter Scholtes en Willie Thijssen zochten het uit.
Van Cranenbroek, de bekende winkelketen in tuinmeubelen, diervoeding en gereedschap, is al jaren verwikkeld in een heftige familieruzie tussen de broers Henk en Mark van Cranenbroek. De breuk ontstond in 2020 na een conflict over de toetreding van Henks zoon Joey tot het bedrijf. Dit leidde tot een juridische strijd, waarin de broers elkaar beschuldigden en de Ondernemingskamer uiteindelijk ingreep.
Het Eindhovens Dagblad laat verschillende betrokkenen aan het woord, waaronder Willem Meijer, die in 2021 als tijdelijk bestuurder werd aangesteld om orde op zaken te stellen. Meijer beschrijft hoe hij een bedrijf aantrof dat door de ruzie volledig stil was komen te staan: er was geen cao, geen ondernemingsraad en achterstallig onderhoud aan gebouwen en IT-systemen. Daarnaast miste het bedrijf structuur; besluiten werden informeel genomen zonder directievergaderingen. Filiaalmanager Wilbert Wijen, al dertig jaar in dienst, spreekt over een transformatie waarbij de winkels een belevingsaspect krijgen, om zich beter te onderscheiden van online concurrentie.
Ondernemingskamer
De Ondernemingskamer concludeerde dat Henk van Cranenbroek zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid en concurrentievervalsing door de webshop Doabuy, opgezet door zijn kinderen, te ondersteunen met bedrijfsinformatie van Van Cranenbroek. Dit leidde tot zijn ontslag. Ook werd een gewelddadig incident gemeld: een medewerker die Mark's auto verplaatste, werd in 2022 met een honkbalknuppel mishandeld, al is de dader nooit gevonden.
Ondanks de familieruzie blijft Van Cranenbroek financieel sterk, mede dankzij de gunstige inkoopvoorwaarden en het feit dat het bedrijf geen schulden heeft. Mark zal zijn broer Henk uitkopen, een proces dat nog loopt bij de Ondernemingskamer. Volgens Meijer heeft de strijd veel stress en ellende veroorzaakt, maar was het ook een "vloek en een zegen" omdat het bedrijf hierdoor vernieuwd en versterkt uit de crisis is gekomen.
Bron: Eindhovens Dagblad