Op 20 februari 2025 vond het evenement Wood & Carpet plaats in het Circular Materials Center in Kortrijk. Het event, mede-georganiseerd door de Living Lab Circulaire Houtcluster Grensland en Living Lab Carpet, bracht zo'n 90 experts, bedrijven en opleidingspartners samen. Het doel was om circulaire uitdagingen en innovatieve oplossingen binnen de textiel-, hout- en meubelindustrie te verkennen. Door middel van boeiende presentaties, interactieve workshops, matchmaking-sessies en netwerkmomenten was het evenement een groot succes.
Living Labs in Actie – Gaëlle Lobelle (VLAIO)
Gaëlle Lobelle gaf inzicht in de werking van de 29 Vlaamse Living Labs, die bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenbrengen om circulaire innovaties te ontwikkelen en op te schalen. Deze samenwerking is essentieel voor het bevorderen van duurzame oplossingen in verschillende sectoren. Lees hier meer over de projecten.
Duurzame Uitdagingen in de Textiel- en Houtsector – Karla Basselier (Fedustria)
Karla Basselier gaf een overzicht van het economisch belang van de Belgische textiel-, hout- en meubelsector, die goed is voor ongeveer 2,6 miljard euro toegevoegde waarde en 35.000 banen. De sector investeert volop in innovatie, met steun van technologiecentra en overheden, met een bedrag van maar liefst 461,1 miljoen euro.
Living Lab Carpet: Circulair Hergebruik van Tapijt – Myriam Vanneste (Centexbel)
In België komt jaarlijks 6 ton tapijt in recyclageparken terecht, en 33.200 tapijten worden gedoneerd aan kringloopwinkels. Living Lab Carpet richt zich op circulaire productontwikkeling en biedt opleidingen binnen de waardeketen. Meer informatie over Living Lab Carpet.
Circulaire Houtcluster Grensland – Eline Persyn (POM West-Vlaanderen)
Op bedrijventerrein Grensland in Menen-Wervik wordt jaarlijks 11.725 ton resthout geproduceerd, waarvan 80% energetisch wordt gebruikt. In samenwerking met vier focusbedrijven werd gezocht naar manieren om deze reststromen op een duurzamere manier te benutten. Bekijk hier de resultaten van eerdere evenementen.
Crossroads: Innovaties Ondersteunen – Elke Hubeau (POM West-Vlaanderen)
Het Interreg-project Crossroads bevordert grensoverschrijdende samenwerking tussen Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen op het gebied van innovatie. Het project biedt financiering en ondersteunt de commercialisatie van innovaties, met behulp van matchmaking-sessies.
Circular Stories: Innovaties in de Circulaire Economie
Sessie 1: Panelgesprek – Het Belang van Samenwerking in de Waardeketen
Het panel, bestaande uit partners van Living Lab Carpet, besprak hoe de levensduur van vloerbekleding kan worden verlengd. Ze benadrukten het belang van samenwerking binnen de waardeketen om circulaire oplossingen te realiseren.
Sessie 2: Innovatie in MDF en HDF Recyclage
Ine Devilder (Centexbel) en Geert Coudenys (Unilin) deelden inzichten in de circulaire productie van laminaatvloeren en de innovatieve MDF-recyclinginstallatie van Unilin. Dit systeem maakt het mogelijk om jaarlijks 70.000 ton houtvezels te recycleren zonder kwaliteitsverlies, wat de basis vormt voor een duurzame productieketen.
Sessie 3: Ronde Tafel – Houtreststromen in de Circulaire Economie
Bij deze sessie werden verschillende houtreststromen gepresenteerd, zoals gebogen massief hout en HDF-platen. De brainstormsessies met 21 bedrijven resulteerden in veelbelovende ideeën voor circulaire toepassingen van deze reststromen.
Sessie 4: Ronde Tafel – Lokale Matchmakingplatforms voor Circulaire Materialen
Tore Bleuzé (Bendig Materials) en Elke Renders (Circulaire Hub Brugge) bespraken hoe fysieke materialenbanken efficiënter kunnen worden ingezet. De sessie benadrukte de rol van bedrijven en organisaties bij het opzetten van circulaire materialenstromen.
Sessie 5: Sluiten van de Cirkel in de Tapijtindustrie
Vooruitstrevende voorbeelden van circulaire innovaties in de tapijtindustrie werden gedeeld, van hergebruik van materialen tot ecodesignconcepten. Er werd ook gekeken naar de mogelijkheden van post-consumer afval en end-of-life businessmodellen.
Sessie 6: Het Hergebruik van Post-Productie Hout
Het Woodloop-initiatief uit Nederland werd gepresenteerd als een voorbeeld voor het inzamelen van resthout uit de houtindustrie. De sessie ging dieper in op de haalbaarheid van een dergelijk inzamelingsprogramma in Vlaanderen.
Sessie 7: Ronde Tafel – Reststromen Textiel en Andere Materialen
In deze sessie werden reststromen zoals lederafval, keukenmaterialen en tapijtresten gepresenteerd, waarbij deelnemers brainstormden over circulaire toepassingen van deze materialen.
Sessie 8: Restmaterialen voor STEM-activiteiten
Onderwijsinstellingen en bedrijven bespraken de logistieke en organisatorische uitdagingen bij het inzetten van restmaterialen voor STEM-activiteiten. Er bleek een dringende behoefte aan meer opslagcapaciteit en een betere connectie tussen bedrijven en scholen.
Netwerkmoment en Matchmaking
Het evenement werd afgesloten met een netwerkreceptie en walking dinner, waarbij deelnemers verdere samenwerkingen bespraken. De matchmaking-sessies waren drukbezocht, wat het grote interesse in circulaire partnerschappen benadrukt.
Het evenement Wood & Carpet 2025 toonde aan dat circulaire innovatie alleen mogelijk is door intensieve samenwerking tussen verschillende sectoren en partners.