Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cao-onderhandelingen Timmerindustrie verlopen moeizaam

De tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Timmerindustrie vond op 24 februari plaats. Hoewel de gesprekken inhoudelijk en constructief waren, verliepen de onderhandelingen volgens vakbond CNV stroef. "Op veel van onze voorstellen kregen we simpelweg een 'nee' van de werkgevers," aldus de vakbond.

© DreamstimePositief is volgens de vakbond dat werkgevers instemmen met de voortzetting van de zwaarwerkregeling. Foto: Dreamstime

Kortere werkweek blijft onbespreekbaar

Een van de belangrijkste punten voor CNV is het verminderen van de standaard werkweek, een wens die leeft onder veel werknemers vanwege de hoge werkdruk en de lastige balans tussen werk en privé. Werkgevers wijzen dit echter resoluut af. "Zij kunnen parttime werken niet tegenhouden, maar het verkorten van de standaard werkweek vinden ze echt onwenselijk," stelt CNV. Daarbij speelt ook dat de lonen in de sector niet dusdanig hoog zijn dat werknemers zich een parttime werkweek financieel kunnen veroorloven.

Jonge instroom blijft zorgelijk
CNV maakt zich zorgen over de aantrekkelijkheid van de timmerindustrie voor jongeren. "Steeds meer jongeren kiezen voor de sector, maar een groot deel vertrekt ook snel weer," zegt de vakbond. CNV pleit daarom voor een aanpassing van de jeugdlonen en een betere beloning voor praktijkbegeleiders. Werkgevers zien echter niets in aanpassing van de jeugdlonen, al wordt de rol van praktijkbegeleiders wel meegenomen in het nieuwe functie- en loongebouw. Andere maatregelen, zoals het aanvullen van geboorte- en ouderschapsverlof tot 100%, zijn voor werkgevers onbespreekbaar. "Dat betekent dat de timmerindustrie minder aantrekkelijk blijft voor jongeren en vergrijst," waarschuwt CNV.

Voortzetting zwaarwerkregeling
Een positief punt is volgens de vakbond dat werkgevers instemmen met de voortzetting van de zwaarwerkregeling. CNV geeft aan dat deze regeling waarschijnlijk behouden blijft gedurende de nieuwe cao-periode. Daarbij wordt gekeken of de extra fiscale ruimte van €300,- voor lagere inkomens kan worden ingezet.

Overige discussiepunten:
- Ziekteverzuim: Werkgevers stellen voor om bij de derde ziekmelding één wachtdag in te voeren en bij de vierde ziekmelding twee wachtdagen. CNV noemt dit onacceptabel. "Ziek zijn is geen keuze en maatregelen op basis van wantrouwen vinden wij onwenselijk."
- Overwerkvergoeding: Werkgevers zien geen reden om de regeling voor overwerk te verbeteren, aangezien er volgens hen niet veel wordt overgewerkt en de huidige vergoeding voldoende is.

Vervolg op 10 maart

De derde onderhandelingsronde staat gepland op 10 maart. CNV benadrukt dat werkgevers zich bewust moeten zijn van het imago van de sector. "Naast alle openstaande punten is het hoog tijd dat we dan ook de loonsverhoging bespreken," aldus de vakbond.

Meer informatie:
CNV
www.cnv.nl

Publicatiedatum: