Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Menno Tamminga, economisch columnist van Wynia’s Week:

'In de jaren 70 raakte antiek in de mode, nu wil de kringloop het niet eens meer hebben'

Terwijl aandelen en cryptovaluta als bitcoin fors in waarde stijgen, bevindt de kunstmarkt zich in een neerwaartse spiraal. Volgens de All Arts Index van Art Market Research zijn de kunstprijzen in de afgelopen twee jaar met een derde gedaald.

"In de jaren zeventig raakte antiek in de mode. Kasten, meubels, tafels, stoelen – gewilde, doorleefde gebruiksvoorwerpen. Nu wil de kringloop het bij wijze van spreken niet eens meer hebben", dat schrijft Menno Tamminga, economisch columnist van Wynia's Week.


Menno Tamminga.

Een belangrijke oorzaak is de veranderde rol van kunst als belegging. Decennialang zagen investeerders kunst als een lucratief speculatieobject, maar door rentestijgingen en geopolitieke onzekerheden is die interesse afgenomen. Ook de economische neergang in China, een belangrijke afzetmarkt, speelt een rol.

Daarnaast zorgen demografische verschuivingen voor een overaanbod. Veel kunst komt via erfenissen op de markt, terwijl jongere generaties minder interesse tonen in traditionele kunst. Net zoals antiek ooit gewild was maar nu minder populair is, lijkt een vergelijkbare trend zich in de kunstwereld af te spelen.

Lees hier de complete column op Wynia's Week.

Publicatiedatum: