Het aantal vacatures nam in het vierde kwartaal toe met 7 duizend terwijl het aantal werklozen gelijk bleef. De arbeidsmarkt werd hierdoor krapper, terwijl de krapte in de voorgaande kwartalen vrijwel steeds afnam. Voor elke 100 werklozen waren er 108 openstaande vacatures. Het aantal banen nam opnieuw toe (+33 duizend). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Foto: Dreamstime.
Met een groei van 33 duizend (0,3 procent) in het vierde kwartaal kwam het totaal aantal banen op bijna 11,7 miljoen (11 682 duizend). Het gemiddelde aantal banen in heel 2024 was 112 duizend banen hoger dan het jaar ervoor. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. In de afgelopen tien jaar is het aantal banen met ruim 1,7 miljoen toegenomen.
Aan het einde van het vierde kwartaal stonden er 404 duizend vacatures open. Dit is een toename van 7 duizend vacatures, na twee jaar vrijwel onafgebroken daling, alleen in het eerste kwartaal van 2024 was er nog een lichte toename. De meeste vacatures zijn in de handel, de zorg en de zakelijke dienstverlening. Deze drie bedrijfstakken zijn goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Vacatures in de bouw en horeca nemen meest toe
Na een afname in het derde kwartaal, nam het aantal vacatures in de bouw in het vierde kwartaal toe met 2 duizend. In de horeca was er ook een toename van 2 duizend vacatures. In de zorg en cultuur, recreatie en overige dienstverlening nam het aantal vacatures met 1 duizend toe.
Minder vacatures in financiële dienstverlening en openbaar bestuur
In vijf bedrijfstakken nam het aantal vacatures niet toe. In het openbaar bestuur nam het aantal vacatures af met 1 duizend tot 27 duizend. Ook in de financiële dienstverlening en het onderwijs nam het aantal vacatures met 1 duizend af, tot 8 duizend en 11 duizend vacatures. In de handel (73 duizend) en in de industrie (33 duizend) bleef het aantal vacatures vrijwel gelijk aan een kwartaal eerder.
Meer nieuwe vacatures
Het aantal openstaande vacatures is gelijk aan het aantal openstaande vacatures aan het einde van het derde kwartaal plus het saldo van het aantal nieuwe en vervulde vacatures in het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal ontstonden er 370 duizend vacatures en werden en 362 duizend vervuld. Zowel het aantal ontstane als vervulde vacatures was hoger dan in het derde kwartaal.
Vacaturegraad neemt af
De vacaturegraad nam in het afgelopen kwartaal iets af, tot 42. Dit betekent dat er per duizend banen van werknemers 42 vacatures open stonden. De bedrijfstak met de hoogste vacaturegraad bleef de bouw (75). Al langere tijd is de vacaturegraad in het onderwijs het laagst. In het vierde kwartaal ging het om 17 vacatures per duizend banen.
Toename bij zowel werknemers- als zelfstandigenbanen
Zowel bij werknemers als bij zelfstandigen nam het aantal banen toe in het vierde kwartaal. Het aantal werknemersbanen nam toe met 23 duizend (+0,3 procent) naar ruim 9 miljoen. Voor zelfstandigen kwamen er tienduizend banen bij (+0,4 procent). Het aantal zelfstandigenbanen bedroeg ruim 2,6 miljoen. Ruim 1 op de 5 banen is een zelfstandigenbaan.
In de meeste bedrijfstakken meer banen
Zowel in het openbaar bestuur als in de zakelijke dienstverlening (exclusief de uitzendbureaus) kwamen er in het vierde kwartaal 6 duizend banen bij. Ook in de informatie en communicatie (5 duizend), bouw (5 duizend) en de handel, vervoer en horeca (4 duizend) nam het aantal banen toe.
Uitzendbureaus hadden 1 duizend banen meer dan in het derde kwartaal, een stijging van 0,1 procent. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal banen in de uitzendbranche nog met 8 duizend. In het eerste kwartaal van 2022 steeg het aantal banen bij uitzendbureaus voor het laatst. In de industrie en het onderwijs daalde het aantal banen met duizend. Dit waren de enige twee bedrijfstakken waar minder banen waren.