Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Steve Breit, algemeen directeur bij TRIMIT NL

Hoe ERP-oplossingen professionals in de meubelsector kunnen helpen

Verstoringen in de keten en de verwachtingen van de klant voor op maat gemaakte producten en diensten behoren tot de vele zorgen waarmee professionals in de meubelsector vandaag de dag worden geconfronteerd. TRIMIT is een wereldwijde leverancier van ERP-oplossingen (Enterprise Resource Planning), gebaseerd op Microsoft Dynamics 365 Business Central, die meubelbedrijven in staat stelt te innoveren, efficiënt te schalen en trends in de sector voor te blijven.

We spraken met Steve Breit, Managing Director bij TRIMIT NL, die het belang benadrukte van het zoeken naar de juiste ERP-oplossing in de huidige moeilijke markt.

Dit is deel 1 van het interview met Steve Breit. In deel 2 duiken we dieper in een van TRIMIT's recente projecten met het Nederlandse meubelbedrijf Satelliet en hoe TRIMIT merken kan helpen hun producten uit te breiden naar de Europese markt.



Kun je ons iets vertellen over de geschiedenis van TRIMIT en hoe het is opgericht?
"Sinds 1990 is TRIMIT, opgericht in Denemarken, dé oplossing voor de meubelsector die worstelt met de beperkingen van standaard ERP-systemen. De oprichters begrepen vanaf het begin dat de complexiteit van productvariaties en de behoefte aan configuratiefunctionaliteit cruciaal waren voor succes in de meubelsector. Standaardsoftware voldeed niet, waardoor bedrijven vaak gedwongen werden om dure, maar uiteindelijk onhoudbare maatwerksoftware te ontwikkelen.

TRIMIT biedt de oplossing: een geavanceerde productconfigurator die moeiteloos alle variaties en configuratiemogelijkheden ondersteunt, ongeacht de hoeveelheid. De automatische koppeling tussen verkoop- en productieorders, met automatisch gegenereerde BOM's (Bill of Materials), maakt het voorraadbeheer efficiënter. Dit maakt TRIMIT bij uitstek geschikt voor productie in kleinere batches (make-to-order).

Met kantoren in Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en Nederland en een breed netwerk van partners biedt TRIMIT de flexibiliteit en specifieke functionaliteit die bedrijven nodig hebben om te groeien in een steeds veranderende markt."

Wat zijn enkele van de uitdagingen in de markt op dit moment en hoe gaat TRIMIT daarmee om?
"Voor meubelbedrijven wordt het steeds uitdagender om te voldoen aan strengere duurzaamheids- en ESG-regelgeving. TRIMIT biedt een oplossing door real-time inzicht te bieden in alle bedrijfsactiviteiten en tools te leveren om ESG-gegevens effectief op te sporen en te beheren. Dit helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan de toenemende regelgeving, maar ook om hun bedrijfsvoering op een duurzame manier te optimaliseren.

Daarnaast is de groeiende vraag naar maatwerk en productvariaties een andere belangrijke uitdaging. Klanten verwachten steeds vaker dat ze hun producten kunnen aanpassen, of het nu gaat om verschillende materialen, kleuren of maten. TRIMIT speelt hierop in met geavanceerd variantenbeheer en productconfiguratiefuncties, waardoor bedrijven hun klanten een breed scala aan opties kunnen bieden zonder dat de productie ingewikkelder wordt.

Een ander kritiek punt is het beheer van verstoringen in de keten. TRIMIT biedt real-time inzicht in de voorraad van zowel producten als grondstoffen, maar ook "voorraad onderweg", zodat bedrijven hun productieproces zonder onderbrekingen kunnen uitvoeren. Dit is met name essentieel voor bedrijven die met kleinere partijen produceren, waar controle en efficiëntie van groot belang zijn."



Nieuwe software is een grote investering. Op welke manier kunnen bedrijven efficiënt investeren?
"Investeren in software is vaak een kostbare aangelegenheid, en dat realiseren we ons maar al te goed. Wat we echter vaak zien, is dat bedrijven zich van tevoren uitgebreid voorbereiden met vergaderingen en gedetailleerde plannen, zonder goed inzicht te hebben in de technische mogelijkheden van nu. Dit leidt er vaak toe dat het oorspronkelijke proces opnieuw moet worden uitgevoerd, wat frustraties binnen de organisatie veroorzaakt.

Daarnaast kom ik regelmatig tegen dat er binnen bedrijven tijdrovende workarounds bestaan, terwijl de oplossing eigenlijk (standaard) beschikbaar is. Dit betekent simpelweg dat bedrijven vaak een drempel over moeten voordat ze nieuwe software omarmen, terwijl dit hen al veel tijd en geld had kunnen besparen. Met andere woorden, de organisatie had veel efficiënter kunnen werken als ze maar op de hoogte was geweest van de mogelijkheden. Ik wil hiermee niet zeggen dat elke organisatie onmiddellijk nieuwe software moet aanschaffen. Integendeel, in de wereld van software geldt vaak de regel: 'Als het goed werkt, laat het dan.' Maar het is belangrijk om regelmatig zowel de organisatie als de technologische mogelijkheden te evalueren om te zien of er onbenut potentieel is. Dit kan tijd en geld besparen die anders verloren zouden gaan.

In mijn rol als verkoopadviseur word ik soms gezien als iemand die bedrijven probeert over te halen om onze software aan te schaffen, maar dat is absoluut niet mijn bedoeling. Als voormalig logistiek manager, gespecialiseerd in warehousing, ben ik altijd op zoek naar efficiëntie – daar draait het uiteindelijk allemaal om. Ik begrijp dat tijd geld is, maar een kort gesprek van een half uur of een bezoek van een uur kan vaak al veel inzichten opleveren. Voordat interne gesprekken beginnen over mogelijke softwareaankopen, zouden bedrijven advies moeten inwinnen over hun opties. Dit bespaart tijd, geld en een hoop frustraties. Dus mijn oproep aan iedereen is eigenlijk: bel me even. Misschien kunnen we elkaar helpen."

Meer informatie:
TRIMIT
www.trimit.com

Steve Breit
[email protected]