Het lijkt op een begin van een flauwe grap, maar het is toch echt waar: België raadt inwoners af om kerstboom te koken. De stad Gent heeft haar advies over het koken van kerstboomnaalden aangepast na kritiek van het Belgische Voedselagentschap (FAVV). In een poging om voedselverspilling tijdens de feestdagen te verminderen, had de gemeente op haar website gepromoot om kerstbomen op te eten, verwijzend naar Scandinavische tradities. Daarbij werd gewaarschuwd dat taxusbomen giftig zijn, maar niet dat ook andere kerstbomen gevaarlijk kunnen zijn om te consumeren.
Foto: Dreamstime.
Het FAVV wees erop dat kerstbomen niet bedoeld zijn voor consumptie en dat de naalden mogelijk zijn behandeld met giftige bestrijdingsmiddelen of vlamvertragers, wat het eten ervan onveilig maakt. De gemeente Gent wijzigde na de kritiek haar boodschap op de website. De tekst werd aangepast naar "Scandinaviërs eten kerstbomen" en voegde een waarschuwing toe dat sparren en dennen behandeld kunnen zijn, wat het eten ervan risicoloos maakt.
Hoewel in Scandinavische landen sparrennaalden wel soms worden gebruikt om bijvoorbeeld sparrennaaldenboter te maken, betreft dit wilde bomen, terwijl kerstbomen in België en Nederland vaak gekweekt worden met bestrijdingsmiddelen en andere behandelingen.
Meer informatie:
FAVV
www.favv-afsca.be