Dronebeelden hebben uitgebreide ontbossing in Roemeense bossen aangetoond, waardoor bezorgdheid is ontstaan over de duurzaamheid van de huidige bosbouwpraktijken. Deskundigen hebben kritiek geuit op de grootschalige kap van bomen in deze gebieden, met het argument dat dergelijke methoden de biodiversiteit en natuurlijke habitats niet beschermen. De beelden, die te zien zijn in de DR documentaire Ikea Loves Wood, tonen uitgestrekte bosgebieden die volledig van bomen zijn ontdaan.
Foto: Dreamstime.
Het bos is eigendom van en wordt beheerd door Ikea, dat onder vuur ligt vanwege zijn aanpak van bosbouw ondanks zijn certificering door de Forest Stewardship Council (FSC). Jacob Heilmann-Clausen, universitair hoofddocent biodiversiteit aan de Universiteit van Kopenhagen, uitte zijn bezorgdheid door te zeggen: "Het lijkt op ouderwetse bosbouw in derdewereldlanden, waar je meedogenloos grondstoffen onttrekt. Je kapt alle bomen om zonder iets achter te laten. Dat is normaal gesproken niet acceptabel binnen de gecertificeerde bosbouw.
Ikea's FSC-certificering vereist het behoud van één tot drie grote bomen per ha, ook wel 'habitatbomen' genoemd, om de biodiversiteit te ondersteunen. Deskundigen in de documentaire beweerden echter dat ze dergelijke bomen niet konden identificeren in de ontboste gebieden in de buurt van Suceava, in het noorden van Roemenië.
Ikea heeft de aantijgingen ontkend en beweert dat haar bosbouwactiviteiten hebben geleid tot een grotere bosdichtheid sinds ze het beheer heeft overgenomen. Het bedrijf houdt vol dat haar praktijken positief bijdragen aan het lokale milieu en in lijn zijn met haar duurzaamheidsdoelstellingen.
Deze controverse benadrukt de bredere bezorgdheid over de vraag of certificeringsprogramma's zoals FSC voldoende zijn om echt duurzame bosbouw te garanderen. Critici beweren dat grootschalige ontbossing, zelfs met certificering, aanzienlijke schade kan toebrengen aan ecosystemen en de inspanningen voor het behoud van biodiversiteit ondermijnt.
Terwijl het debat voortduurt, wordt Ikea steeds meer onder druk gezet om aan te tonen dat zijn praktijken echt in overeenstemming zijn met zijn engagement voor duurzaamheid en verantwoord beheer van hulpbronnen.
Bron: www.wood-supply.dk