Er zijn honderden grassoorten. Wanneer je een tuin gaat ontwerpen en op zoek bent naar de juiste graszaden, valt de keuze meestal op niet slechts één soort, maar een mix van verschillende soorten. De verschillende soorten zijn geselecteerd om elk gazon de juiste eigenschappen te geven voor een bepaald teeltgebied en gebruiksgebied. Lees hier meer over hoe je je weg kan vinden bij het kiezen van de juiste graszaden voor je ideale buitenruimte!
Vragen
Geen twee gazons zijn hetzelfde. Letterlijk – want tussen alle grassprieten vind je verschillende soorten. Door de graszaden aan elkaar te koppelen ontstaat een gazon dat aan bepaalde eisen voldoet. Bij het kiezen van een grasmengsel is het daarom goed om jezelf vragen te stellen als: Hoe moet het gazon eruit zien? Waarvoor zal het worden gebruikt? Wat zijn de voorwaarden? Hoeveel tijd heb je voor de verzorging?
Onderhoudsvrij gras
Voor gazons die je niet zo vaak bezoekt, bijvoorbeeld bij een tuinhuis, of als je simpelweg tot de groep behoort die de grasmaaier graag laat staan, is het goed om een grasmengsel te kiezen dat tegen groei op hoogte kan en weinig eisen stelt aan bemesting en verzorging. Echter, velen willen graag een mooi groen gazon hebben, ook zonder intensief onderhoud. In dat geval zijn siergrassen de ideale oplossing. Grassen als lampenpoetsergras en pampasgras geven een mooi aanblik, maar vragen weinig zorg.
Speelgazon
Een veel voorkomende wens is een gemakkelijk te onderhouden gazon dat bestand is tegen spelen in natte en droge omstandigheden. Een goed idee kan zijn om te kiezen voor graszaden die snel vestigen, al bij vier graden kiemen en daardoor vroeg in het seizoen beginnen te groeien. Voorbeelden van speelgazon graszaad zijn beemd-, zwenk-, struis- en Engels raaigras. Daarnaast is het verstandig om een voedingsrijke en waterbindende laag aan te brengen die zorgt voor een veilige vestiging en groei.
Gras op schaduwrijke plekken
Gras houdt van zon en warmte. Schaduw en aanhoudend vocht leiden zelden tot een bloeiend gazon, maar er zijn grassoorten die op dergelijke locaties beter presteren. Voor schaduwrijke en vochtige ondergronden is het verstandig om zaden van hardzwenkgras, roodzwenkgras en Engels raaigras te planten. Een combinatie van deze grasrassen zorgt bovendien dat onkruid en mos minder kans krijgen om te groeien, doordat ze sterk naar elkaar toe groeien.
Herstellend gras
Een gloednieuw gazon aanleggen is iets wat je hopelijk niet te vaak doet. De hoop is dat het gazon lang meegaat. Af en toe kan het echter nodig zijn om het bij te werken, bijvoorbeeld door schade die is ontstaan nadat je met een zware kruiwagen hebt gereden in verband met de aanleg van een nieuw tuingedeelte. Herstellend gras wordt vaak in iets kleinere verpakkingen verkocht, vestigt zich bijzonder snel en kiemt al bij vier graden. Het mengsel bevat onder andere zaden voor Engels raaigras, roodzwenkgras en veldbeemdgras.