Bart Jacobs uit Ewijk had zo'n prachtig idee, vond hij zelf. Een tegelshowroom in een varkensschuur van vader. Hij zag alleen maar pluspunten: weg met de varkens, weg met het asbestdak, weg met de kosten voor huur van een bedrijfspand. Winst voor het milieu. Maar de gemeente Beuningen zette een streep door het plan. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
Bart Jacobs, een ambitieuze jonge ondernemer uit Ewijk, liep tegen een muur van gemeentelijke regelgeving aan toen hij het plan opvatte om een varkensschuur van zijn vader om te bouwen tot een tegelshowroom. Gelegen aan de Koningstraat, in een rustig buitengebied nabij de A50, leek de locatie hem ideaal. Ondanks de steun van de lokale gemeenschap, die zijn visie op een duurzame onderneming omarmde, heeft de gemeente Beuningen zijn droom afgewezen.
Jacobs, 23 jaar oud, had gehoopt op een positieve uitkomst. Hij benadrukt hoe de transformatie van de schuur niet alleen een einde zou maken aan het houden van varkens en het verwijderen van een asbestdak, maar ook zou voorzien in een kostenefficiƫnte oplossing voor zijn startende onderneming. De gemeente Beuningen bracht echter in dat een tegelhandel niet past binnen het agrarische bestemmingsplan van het gebied, met zorgen over geluidsoverlast en een toename van verkeer. De gemeente stelt dat een tegelhandel thuis hoort op een bedrijventerrein, in lijn met 'een goede ruimtelijke ordening'. Dit standpunt houdt geen rekening met Jacobs' argument dat de Koningstraat al thuisbasis is voor een bouwbedrijf en melkveehouders, die ook verkeer genereren.
Jacobs' voorstel om met een tijdelijke vergunning van tien jaar te starten werd eveneens afgewezen, zelfs na een hoorzitting waarin zijn plan positief werd ontvangen. Ondanks de tegenslagen en het overwegen van juridische stappen, heeft Jacobs besloten om zijn plan voor de showroom in de varkensschuur te laten varen en in plaats daarvan een ruimte te huren op bedrijvenpark Bijsterhuizen in Wijchen, met maandelijkse kosten van 2000 euro. Zijn passie voor de tegelhandel blijft onverminderd, maar hij erkent dat deze beslissing hem mogelijk in financiƫle problemen kan brengen. Deze ervaring heeft Jacobs gefrustreerd achtergelaten, vooral omdat hij het gevoel heeft dat de gemeente jonge ondernemers niet de ondersteuning biedt die ze belooft. Terugkijkend op het proces, overweegt hij dat direct actie ondernemen misschien een betere strategie was geweest. Ondanks de obstakels blijft hij vastberaden om zijn onderneming tot een succes te maken, al is het pad ernaartoe anders dan hij zich had voorgesteld.
Bron: De Gelderlander