Blokker heeft bij de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling aangevraagd na onverwachte financiële tegenvallers. Er is een bewindvoerder benoemd die, bij goedkeuring van het uitstel, de mogelijkheden zal onderzoeken om de schulden van het bedrijf te herstructureren.
"Alle verkopen lopen ook gewoon door", zei CEO Pauline Boerman voor het weekend nog tegen RetailTrends. "Wij zullen alle betrokkenen maandagochtend informeren over de actuele ontwikkelingen bij Blokker." Dit is inmiddels gebeurd. De keten heeft zo'n 400 winkels en ruim 4000 medewerkers. De webshop is wel gesloten.
Verkoop van Intertoys en onzekere toekomst
In de afgelopen week verkocht Blokker zijn winstgevende dochterbedrijf Intertoys aan de Belgische keten Toychamp, in een poging om liquide middelen te genereren. Details over de verkoopprijs zijn niet openbaar gemaakt, en het blijft onduidelijk of deze opbrengst voldoende is om Blokker door de winterperiode te helpen.
Historie van een iconische Nederlandse keten
Blokker kent een lange geschiedenis, met zijn oorsprong in een ijzer- en houtwinkel in Hoorn, opgericht in 1897. Onder leiding van Jaap Blokker, die het bedrijf van 1976 tot 2011 leidde, groeide de keten uit tot een grote speler in de Nederlandse detailhandel met achthonderd winkels en een omzet van ruim €3 miljard. Naast Blokker zelf nam de keten ook andere bekende formules over, waaronder Xenos, Intertoys, Marskramer en elektronica-winkelketen BCC.
Na het overlijden van Jaap Blokker en door aanhoudende tegenwind in de retailmarkt, verkocht de familie Blokker in 2019 de keten aan de Mirage Retail Group, waarbij zij €200 miljoen aan de nieuwe eigenaar meegaf om de financiële stabiliteit te ondersteunen.
Krimp en terugval
In de jaren na de overname is Blokker fors ingekrompen. De buitenlandse vestigingen en dochterondernemingen werden afgestoten, en momenteel telt Blokker nog ongeveer vierhonderd winkels in Nederland. Het personeelsbestand is teruggebracht van 25.000 naar zo'n drieduizend medewerkers. BCC, een van de voormalige dochterbedrijven, ging in 2023 failliet.
Bron: De Telegraaf