Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Waarom blijft het binnenklimaat buiten beeld?'

In de afgelopen weken zijn er steeds meer berichten verschenen over maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de buitenluchtkwaliteit. Rob Jansen, eigenaar van habitat solutions, benadrukt dat de focus op buitenluchtkwaliteit opmerkelijk is, vooral gezien het feit dat "85% van onze tijd binnenshuis wordt doorgebracht." Jansen vraagt zich dan ook af: "Waarom blijft het binnenklimaat buiten beeld?"



De zorgen over luchtvervuiling zijn dringend. Volgens het RIVM heeft maar liefst één op de vijf kinderen in Utrecht astma door blootstelling aan luchtvervuiling. Dit roept de vraag op waarom er niet sneller en effectiever wordt ingegrepen. Jansen merkt op: "We weten al jaren dat de cijfers verontrustend zijn. Waarom wachten we op verandering?"

Bovendien wordt de invoering van milieuzones voor dieselauto's in diverse steden uitgesteld tot 2029, terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was deze in 2026 in te voeren. Dit wordt door Jansen als een tegenstrijdigheid in het beleid gezien: "Het is absurd dat we vervuilende voertuigen blijven toestaan terwijl we weten dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid."

Symbolische en serieuze maatregelingen
Nieuwe initiatieven, zoals het verbieden van bloemen om de CO₂-voetafdruk te verminderen, breiden zich uit naar verschillende steden. Jansen bekritiseert deze symbolische maatregelen: "Dit lijkt weinig impact te hebben op de luchtkwaliteit, terwijl de grotere vervuilers zoals verkeer en industrie minder streng worden aangepakt."

Een voorbeeld van een meer serieuze maatregel is het overwegen van een verbod op houtkachels door de gemeente Utrecht. Jansen stelt: "Hoewel dit een logische stap is vanwege de hoge uitstoot, blijft het absurd dat er geen landelijke norm is voor luchtreiniging binnenshuis." Dit benadrukt een gebrek aan consistentie in de aanpak van luchtkwaliteit.

Plug-and-play oplossing
Het probleem ligt volgens Jansen niet alleen in het beleid, maar ook in de beschikbare oplossingen. "Er zijn plug-and-play oplossingen voor luchtreiniging die de lucht binnenshuis direct kunnen verbeteren", zegt hij. "Waarom wachten we op maatregelen als we nu al stappen kunnen zetten om onze gezondheid te beschermen?"

Jansen roept op tot actie: "Het stellen van duidelijke normen voor de luchtkwaliteit binnen zou een krachtige, directe stap zijn om de gezondheid van mensen te verbeteren." Hij wijst op de tegenstrijdigheid dat economische belangen vaak prevaleren boven gezondheidsbelangen, wat resulteert in een kortzichtige benadering: "Penny wise, pound foolish, zoals de Engelsen dit noemen."

Ook binnenshuis verbeteren
Concluderend is het volgens Jansen essentieel om niet alleen de focus op buitenluchtkwaliteit te leggen, maar ook de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Jansen pleit voor onmiddellijke actie en veranderingen in het beleid om de gezondheid van de bevolking te waarborgen. De tijd voor verandering is nu.

Bron: Rob Jansen

Publicatiedatum: