Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste gevolgen van verschuivingen in de verwachtingen

Markten sorteren voor op president Trump

Beleggers achten de kans op een tweede termijn voor Donald Trump als president van de VS steeds groter, wat bijdraagt aan een snelle verandering van rentes en de euro/dollar koers. De Nederlandse economie kan daar op korte termijn op verschillende manieren het effect van ondervinden. Dat meldt ING'er Bert Colijn, hoofdeconoom Nederland.

De verwachtingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen verschuiven flink in de afgelopen weken. Donald Trump is aan een opmars bezig in de peilingen, zowel nationaal als in de cruciale swing states. Trump heeft terrein goedgemaakt en lijkt nu een hele kleine voorsprong te hebben, al is die niet statistisch significant. Op basis van het veranderde momentum heeft Trump op de gokmarkten inmiddels een flinke voorsprong genomen op Harris en ook beleggers lijken op een overwinning van Trump voor te sorteren.


Foto: Dreamstime.

Kapitaalmarktrentes
Zo stijgen de Amerikaanse kapitaalmarktrentes in de afgelopen weken behoorlijk en is de dollar sterker geworden. Hoewel de campagnebeloften niet altijd even letterlijk genomen moeten worden lijkt het programma van Trump meer inflatoir te worden dan dat van Harris. Denk aan het door Trump voorgestelde verlagen van belastingen en het fors verhogen van tarieven op importen. Belastingverlagingen stimuleren de bestedingen en daarmee ook de kans dan bedrijven prijzen verhogen, handelstarieven zorgen voor hogere kostprijzen voor bedrijven die waarschijnlijk aan de consument doorgeprijsd worden.

Rentes
Die hogere verwachte inflatie zorgt voor hogere rentes. Dat komt overigens niet alleen door het anticiperen op Trump, het is ook een reflectie van aanhoudend goed nieuws over de Amerikaanse economie. Denk daarbij aan een sterk arbeidsmarktrapport voor de maand september. De Amerikaanse 10-jaars rente deze maand van 3,7% naar 4,2% gestegen en zijn ook de kortere rentes met eenzelfde tempo omhooggegaan.

Rentedaling
In de eurozone nemen juist verwachtingen van een snellere rentedaling toe. Dit komt door gedaalde groeiverwachtingen voor de Europese economie. Ook hier speelt een mogelijk presidentschap van Trump een rol. Zo gaf ECB-president Lagarde recent aan dat hogere Amerikaanse importtarieven de Europese groei verzwakken. Dat kan bijdragen aan een lagere rente. Voor het gemak ging ze daarbij niet uit van een handelsoorlog waarbij de EU ook de importtarieven verhoogt.

De Europese rentes bewegen doorgaans met de Amerikaanse rentes mee, maar aan deze kant van de oceaan zijn de rentes wel minder gestegen: de Duitse 10-jaars rente is van 2% naar 2,3% gestegen. De 2-jaars rente is sinds 14 oktober zelfde dalende Daarmee wordt het verschil in rentes met de VS fors groter en dat heeft een grote impact op de euro/dollar koers. Die euro is aan een sterke trend van depreciatie begonnen ten opzichte van de dollar. Deze maand bewoog de koers van 1,11 dollar per euro naar 1,08.

Export Nederland
In Nederland zorgt dit er vooralsnog voor dat onze exporten wat gestimuleerd worden. De zwakkere euro maakt onze exportprijzen aantrekkelijker, wat de Nederlandse concurrentiepositie buiten de eurozone voorlopig wat verbetert. Als Trump daadwerkelijk president wordt en importtarieven inderdaad verhoogd worden, dan kan dat beeld natuurlijk snel veranderen. Tegelijkertijd helpen de lagere rentes in Europa om investeringen in Nederland iets aan te jagen, al is de vraag op welke termijn dat een effect gaat hebben en hoe groot dat effect is bij de huidige matige afzetverwachtingen.

Importprijzen
Aan de andere kant zorgt de zwakkere euro ook voor hogere importprijzen, waarbij benzineprijzen vrij direct beïnvloed worden doordat vaten olie in dollars afgerekend worden. Dat betekent dus hogere inflatie. Waar in de eurozone een zwakkere euro niet zo erg gevonden wordt nu inflatie tot onder de 2% gedaald is, zal dat in Nederland, waar de inflatie naar onze huidige verwachting nog langer boven de 2% zal blijven, toch met gemengde gevoelens ontvangen worden.

Of Trump daadwerkelijk weer president wordt blijft tot 5 november de vraag, of misschien zelfs langer. In de tussentijd merken wij via de financiële markten hier in ieder geval al wel de eerste gevolgen van verschuivingen in de verwachtingen.

Bron: ING

Publicatiedatum: