In 2023 hebben de kringlooporganisaties die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) een recordhoeveelheid van gemiddeld 784.907 kilo aan spullen per vestiging ingezameld. Dit is de hoogste inzameling sinds 2017, zoals blijkt uit de onlangs gepubliceerde Monitor Kringloop Nederland 2023, gepresenteerd op het jubileumcongres van BKN. Rachel Heijne, directeur van BKN, benadrukt de toenemende populariteit van kringloopwinkels, zowel voor het inbrengen als het kopen van spullen.
Toename van hergebruik
Er zijn significante veranderingen waargenomen in de soorten ingezamelde goederen. In 2023 werd er relatief meer meubels en elektrische apparaten ingezameld, terwijl het aandeel textiel, kleingoed, boeken, platen en speelgoed afnam. Het percentage goederen dat opnieuw werd gebruikt steeg van 48% naar 56%, wat resulteerde in een daling van 3% in de hoeveelheid spullen die als restafval eindigden. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de circulaire economie, waarin hergebruik centraal staat en afval geminimaliseerd wordt.
Kringlooporganisaties zijn niet alleen actief in de verkoop van ingezamelde goederen, maar ze zijn ook steeds meer betrokken bij andere vormen van hergebruik. In 2023 verkochten minstens 37 van de 66 kringlooporganisaties spullen online. Het aantal winkels dat werkplaatsen of ateliers heeft voor het opknappen, upcyclen en repareren van spullen is gestegen van 22 in 2022 naar 71 in 2023.
Pleidooi voor financiƫle verbeteringen
Ondanks de positieve cijfers pleit Rachel Heijne voor verbeteringen in de financiƫle situatie van kringlooporganisaties. Ze stelt voor om de btw te verlagen voor organisaties met een ANBI- of SBBI-status of het Keurmerk Kringloop Nederland, vergelijkbaar met initiatieven in andere Europese landen. Verder zou het nuttig zijn als werkgevers gemakkelijker vergoedingen kunnen krijgen voor het bieden van banen aan mensen die extra begeleiding nodig hebben. Heijne suggereert ook dat producenten, via de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), kringlooporganisaties zouden moeten ondersteunen bij het inzamelen en sorteren van textiel. Tot slot roept ze gemeenten op om meer samenwerkingen aan te gaan met kringlooporganisaties voor het inzamelen van grof huishoudelijk afval.
Bron: Duurzaam Ondernemen