De Europese Commissie heeft besloten om de invoering van nieuwe regels tegen ontbossing met een jaar uit te stellen, van eind 2024 naar eind 2025. Dit besluit komt na groeiende druk van binnen en buiten de Europese Unie. De wet is omstreden. Er is veel kritiek gekomen van handelspartners zoals Brazilië en Indonesië, evenals van Europese lidstaten en bedrijven. Dat meldt De Volkskrant.
Foto ter illustratie: Dreamstime.
De Europese Commissie geeft aan dat zowel grote als kleine bedrijven meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Grote bedrijven krijgen tot eind 2025 om zich aan te passen, terwijl kleinere bedrijven tot de zomer van 2026 de tijd krijgen. Mohammed Chahim, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA, heeft zijn zorgen geuit dat dit uitstel kan leiden tot heronderhandelingen over de wet, wat mogelijk afbreuk kan doen aan de oorspronkelijke doelstellingen. Milieuorganisaties, zoals Greenpeace, hebben ook teleurstelling geuit over het uitstel, met de opmerking dat dit betekent dat bossen wereldwijd nog een jaar onder druk staan door Europese consumptie.
De regelgeving vereist dat bedrijven gedetailleerde administratie bijhouden, zoals gps-coördinaten van de plantages waar hun producten vandaan komen, om te kunnen bewijzen dat er sinds 2020 geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Dit brengt aanzienlijke administratieve lasten met zich mee.
Impact op retailers
Leontien Hasselman-Plugge van ImpactBuying benadrukt eerder dat de ontbossingswet aanzienlijke gevolgen zal hebben voor retailers en hun leveranciers in Nederland, dat een belangrijke importeur van grondstoffen is. Volgens haar zal deze wet leiden tot complexe bewijsvoering over de oorsprong van grondstoffen, wat een zware belasting voor bedrijven met zich meebrengt. "De ontbossingswet komt als een tsunami op retailers en hun leveranciers af. Zij moeten van elke batch producten bewijzen dat er geen ontbossing aan kleeft", aldus Hasselman-Plugge.
Ondanks de uitdagingen ziet ze ook de noodzaak van deze wet in. "Dat de ontbossingswet eraan komt, is op zichzelf heel goed nieuws. Als er iets is wat deze generatie voor toekomstige generaties kan doen, is dat het behoud van de (oer)bossen," zegt ze. De Europese Unie gaat met deze wet verder dan andere landen en continenten, wat de echte prijs van de grondstoffen die we gebruiken aan het licht zal brengen.
Het is nog onduidelijk hoe de controles van de wetgeving precies zullen worden uitgevoerd, maar het uitstel biedt bedrijven enige ademruimte om zich voor te bereiden. De Commissie benadrukt dat de wet zoals deze is aangenomen niet zal worden aangepast, maar het is de vraag of de druk van critici hierop invloed zal hebben.
Bron: De Volkskrant