Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kuub gas komende winter steeds stukje duurder

De TTF-gasprijs is afgelopen week toch tot boven de 40 euro per megawattuur gestegen voor komende winter. De gasprijs is al twee weken nagenoeg non-stop aan het stijgen. Vooral op de kortere termijncontracten heeft dat effect.

Oorzaken voor de toegenomen gasprijs van afgelopen week hebben te maken met een kouder dan verwacht einde van september, en daardoor een hoger gasverbruik. Hier bovenop komt ook dat de verwachtingen voor de temperatuur in oktober zijn bijgesteld, legt AgroEnergy in een nieuwe weekupdate uit. "Waar men er eerder vanuit ging dat oktober aan de warme kant zou beginnen, is de verwachting nu dat de temperatuur tussen de 1 en de 3 graden Celsius onder het seizoengemiddelde zal zijn. Deze ontwikkeling ligt ook in lijn met de aanzienlijke kans op La Niña die voor de periode oktober-december rond de 80% ligt." Naast het klimaat speelt geopolitiek en oorlogsonrust nog steeds een rol.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 95 euro. De olieprijs blijft stijgen als gevolg van escalatie in het Midden-Oosten. Aan de Nederlandse pomp brengt het de literprijs voor Euro95 op 2,072 euro en voor diesel op 1,79 euro, zo blijkt uit een overzicht met Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen door UnitedConsumers.

De Nederlandse industriële bedrijven die vallen onder het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) zijn in de periode 2021-2023 gemiddeld genomen minder CO₂ efficiënt gaan produceren. Dat wil zeggen dat bedrijven gemiddeld genomen meer CO₂ hebben uitgestoten voor elke eenheid product. Het goede nieuws is dat een meerderheid van de bedrijven wel degelijk een verbetering laat zien. Echter, het aantal bedrijven dat een verslechtering laat zien, is in omvang van de CO₂-uitstoot (gewogen gemiddelde) groter. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

Energie-Nederland is tegen het plan van de ACM om een invoedingstarief te gaan rekenen aan grote producten van elektriciteit. Het gaat volgens de brancheorganisatie tegen de energietransitie in.

Bron: BP Nieuws

Publicatiedatum: