Een kortere werkweek leidt tot 25% meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van CNV op basis van internationale onderzoeken. Het CNV maakt zich sterk voor arbeidstijdverkorting in het komende cao-seizoen.
Katalysator
"Een kortere werkweek is een katalysator voor productiviteitsgroei per uur, blijkt uit dit onderzoek. Organisaties houden al hun werkprocessen tegen het licht als ze de kortere werkweek invoeren: denk aan het schrappen van overbodige overleggen, meer online werken en minder reizen. Ook gebruiken organisaties AI en digitalisering om hun werkmethoden te optimaliseren. Dit levert onder de streep een hogere productiviteit per uur op", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. "Deze productiviteitsgroei geldt dus voor iedereen, ook voor mensen die minder dan 30 uur werken. Dus ook bij iemand die 16 uur per week werkt, kan de productiviteit per uur groeien."
Hoe meer uren de arbeidstijd werd verkort en hoe slimmer er wordt gewerkt, hoe hoger de productiviteitsgroei per uur. Nieuw-Zeeland verkortte de werkweek met 8 uur, hiermee groeide de productiviteit met 25% per uur. Naast Nieuw-Zeeland analyseerde CNV experimenten uit Engeland, Duitsland, Australië en IJsland.
Ziekteverzuim daalt
De kortere werkweek verlaagt ook het ziekteverzuim, blijkt uit de CNV-analyse. Bij een proef uit Australië, waar 26 organisaties aan deelnamen, daalde het ziekteverzuim met 44%. De overgrote meerderheid van de werknemers gaf bovendien aan zich meer betrokken te voelen bij het werk. In Nieuw-Zeeland was bovendien een significante omzetgroei te zien, bleek uit het experiment met de kortere werkweek bij Unilever.
Jaren '50 oplossing
Fortuin: "De kortere werkweek heeft, naast veel voordelen voor werknemers, tal van voordelen voor werkgevers blijkt uit deze analyse. Het feit dat Nederlandse werkgeversorganisaties stellen dat we steeds meer uren moeten werken, is daarom bijzonder en klinkt als een jaren '50 oplossing. Minder werken levert werkgevers namelijk veel op: meer productiviteit per uur, een lager ziekteverzuim en meer betrokkenheid van personeel. Vreemd dat de werkgevers de kortere werkweek nog niet massaal omarmen."
Steeds meer werkenden klem
Het CNV zet zich in het komende cao-seizoen in voor een kortere werkweek. "Dit is hard nodig in een tijd waarin steeds meer werkenden klem komen te zitten tussen werk, privé en zorgtaken", aldus Fortuin. 40% van de werkenden moeten hun werk steeds meer combineren met andere taken, zoals mantelzorg en de zorg voor kinderen, toont recent CNV-onderzoek aan.
Ruime meerderheid voorstander
Een ruime meerderheid (58%) van de Nederlanders is voorstander van een kortere werkweek, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. 54% verwacht dat over 10 jaar de 30-urige werkweek de norm is en bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd.
"Werkenden zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor mantelzorg in een vergrijzende samenleving. Daarnaast is er de zorg voor kinderen in een tweeverdienersland. Het is daarom niet de vraag óf, maar vooral wanneer de 30-urige werkweek de nieuwe standaard is. Met de toegenomen mogelijkheden van AI en de positieve effecten op verzuim en betrokkenheid van werknemers kan de kortere werkweek wel eens een flinke vlucht nemen."
Meer informatie:
CNV
www.cnv.nl