CNV heeft in de afgelopen week samen met FNV een brief gestuurd aan de werkgevers om gezamenlijke zorg uit te spreken over het achterblijven van de beloning in vergelijking met concurrerende sectoren. Zo zien ze dat het in 2021 aangepaste en vernieuwde loongebouw inmiddels is ingelopen door de stijgingen van het wettelijk minimumloon in de laagste schalen.
"Ook de loonstijgingen in de afgelopen paar jaar zijn onvoldoende geweest om de inflatiegolf van de afgelopen jaren te kunnen compenseren, waardoor de koopkracht van de vakmensen in deze branche is achtergebleven. Het is dus van belang om weer tot een evenwichtig loongebouw te komen met balans in de aanvangslonen en doorgroeimogelijkheden, naast toekomstperspectief voor werknemers", aldus het CNV.
Cao 2025
In de brief hebben het CNV en de FNV ook kenbaar gemaakt aan werkgeversvereniging CBM dat ze het belangrijk vinden dat werkgevers binnen de branche tijdig worden geïnformeerd en opgeroepen om de te verwachten loonkostenontwikkeling en overige kosten in budgetten en offertes mee te nemen. "Tijdens de cao-onderhandelingen vorig jaar hoorden we dat vooral kleinere bedrijven (en dit zijn er best een hoop), daar onvoldoende rekening mee hielden. Met deze brief hebben we ook het signaal afgegeven dat ze rekening moeten houden met een substantiële looneis voor de komende cao. We willen graag op korte termijn een onderzoek naar de werkelijk betaalde lonen in de Interieurbouw en Meubelindustrie, aangevuld met een benchmarkonderzoek naar de aanpalende branches, zodat we deze informatie kunnen meenemen tijdens het cao-traject.
Lees hier de volledige brief in de bijlage.