Bestaande koopwoningen zijn de afgelopen maanden in rap tempo duurder geworden. In juli zag Rabobank voor het eerst sinds lange tijd weer een dubbel groeicijfer. Koopwoningen waren maar liefst 10,6% duurder dan een jaar daarvoor. Gemiddeld betaalden kopers zo'n 44.000 euro meer voor de doorsnee verkochte koopwoning. In vergelijking met de prijspiek in 2022 zijn huizen inmiddels weer zo'n 4,6% duurder.
Rietgedekte villa uit Wedde. Foto: Funda
Aantrekkende vraag
Het snelle prijsherstel laat zich verklaren door de snel aantrekkende vraag: veel woningzoekenden hebben dankzij gestegen inkomens weer meer financiële mogelijkheden om een huis te kopen. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de cao-loonstijging 6,4%. Sinds 1982 zijn de lonen niet meer zo hard gestegen als nu. Door de stevige loonstijgingen ligt het bruto modaal jaarinkomen dit jaar naar verwachting liefst 5.500 euro hoger dan in 2022. Door de gestegen lonen kan een huishouden met twee modale inkomens in 2024 bij een rente van 4% ongeveer 14.000 euro meer lenen dan in 2022 bij een rente van 1,5%.
Leefruimte
De leenruimte is daarmee in twee jaar tijd zo'n 3,5% toegenomen. Alleenstaanden met een inkomen vanaf 28.000 euro kunnen daar bovenop vanaf 2024 16.000 euro extra lenen. De leenruimte – die vooral wordt bepaald door de ontwikkeling van de rente en de inkomens – is een belangrijke determinant van de huizenprijzen. De verhouding tussen de leenruimte en de huizenprijzen is dit jaar weer ongeveer hetzelfde als begin 2022. Toen was de woningmarkt sterk oververhit en brak de huizenprijsstijging alle records. Het wekt daarom weinig verbazing dat de huizenprijzen ook nu weer hard stijgen.
Bar weinig aanbod
Tegenover de aantrekkende vraag staat namelijk nog altijd bar weinig aanbod. Sterker: door de opgelopen rente heeft de nieuwbouw een stevige tik gekregen, waardoor het woningtekort de afgelopen jaren ondanks de beleidsambitie alleen maar verder is opgelopen. Ook het aantal te koop staande woningen daalt alweer meer dan een jaar. Door de stevige concurrentie om de schaarse te koop staande huizen wordt ook weer massaal overboden. Volgens makelaarsvereniging NVM werd in het tweede kwartaal bij twee op de drie verkochte woningen overboden; een jaar geleden ging 'slechts' twee op de vijf verkochte huizen boven de vraagprijs weg. De krapte blijkt ook uit het feit dat huizenzoekers weer vaker een bod neerleggen zonder een voorbehoud van financiering te maken, om zo de kans op het 'winnende bod' te vergroten.
Bron: Rabobank