Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse economie: na hobbelig groeipad volgt gematigde groei

Ondanks recente positieve cijfers zijn de groeiperspectieven voor de Nederlandse economie gematigd door een krappe arbeidsmarkt en lage productiviteitsgroei. Hoewel de economie in het tweede kwartaal sterk groeide, verwacht Rabobank dit jaar een beperkte bbp-groei van 0,6%. Voor volgend jaar is deze naar verwachting hoger: 1,4%. Vooral de consumptie van huishoudens en de overheid dragen de groei. Dat schrijft senior-econoom Frank van Es.



In de afgelopen kwartalen kenmerkte een afwisseling tussen krimp en groei het beeld van de Nederlandse economie. Hoewel de economie sterk groeide in het tweede kwartaal, wordt voor dit jaar een beperkte bbp-groei van 0,6% verwacht. Voor volgend jaar ligt de verwachting hoger, met een groei van 1,4%.

De arbeidsmarkt blijft echter langdurig krap, wat de groeivooruitzichten afremt. Op termijn kan een stijgend aantal faillissementen hier enige verlichting in brengen. Daarnaast hapert de arbeidsproductiviteit, mede door veranderingen in de sectorstructuur en relatief lage investeringen.

De inflatie blijft langer hoog dan eerder gedacht, met een verwachte 3,1% in 2024 en 2,8% in 2025. Vooral de consumptie door huishoudens en de overheid draagt bij aan de verwachte economische groei, maar dit houdt de inflatie eveneens hoger, met opwaartse risico's. De huishoudconsumptie neemt toe doordat loonstijgingen de inflatie overtreffen, de werkgelegenheid stabiel blijft en het kabinet extra geld uittrekt voor lastenverlichting.

Ondanks deze overheidssteun lukt het de overheid niet om alle beschikbare middelen effectief te besteden, onder meer door krapte op de arbeidsmarkt en trage besluitvorming. Dit vraagt om scherpere beleidskeuzes. Tegelijkertijd lijden bedrijfsinvesteringen onder de rentestijgingen van 2022 en 2023, hogere faillissementsverwachtingen en sombere groeivooruitzichten.

Ook de export presteert matig, onder druk van lage groeiverwachtingen bij handelspartners, mogelijke importtarieven door de VS en een stroef ondernemingsklimaat in Nederland.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: