Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulaire textielverhuur: duurzame oplossingen voor de toekomst van linnengoed

De professionele verhuurservice voor linnengoed is een schoolvoorbeeld van een circulair en duurzaam bedrijfsmodel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van slijtvaste textielsoorten in plaats van producten van lagere kwaliteit of wegwerpartikelen (reductie). De levensduur van deze textielsoorten wordt geoptimaliseerd door middel van professionele verzorging en reparatie (hergebruik), en er worden oplossingen ontwikkeld om ze een nieuwe bestemming te geven aan het einde van hun gebruiksperiode (recycling). Dat meldt de organisatie van Texcare International.

Met de 'Green Deal' heeft de Europese Commissie onder meer de transformatie van de kledingindustrie ingezet, van een bedrijfsmodel gebaseerd op kortstondige consumptie naar een duurzamer en circulair systeem. Tegen 2030 zal fast fashion in toenemende mate worden vervangen door textielproducten met een langere levenscyclus, die zo bijdragen aan het verminderen van milieuvervuiling. Om dit doel te bereiken, moeten textielsoorten duurzamer, herbruikbaar, repareerbaar en vezel-tot-vezel recyclebaar zijn en een groter aandeel gerecyclede vezels bevatten. Voor de textielverhuurbranche zijn de circulaire eisen die in Brussel zijn vastgesteld al lang standaardpraktijk. Het verhuren van professionele werkkleding en beschermende kleding, evenals hotel- en ziekenhuislinnen, mophoezen en andere artikelen, vereist precies deze kenmerken: de stoffen moeten duurzaam, wasbaar en dus herbruikbaar zijn, en eenvoudig te repareren. Dankzij deze eigenschappen kunnen verhuurlinnen lang in de gebruikscyclus blijven en zijn ze uitgegroeid tot een duurzaam alternatief voor de aankoop van textiel.


Foto: Texcare International.

Wasserijen in het circulaire systeem
De textielverhuurdienst biedt verschillende systemen die zijn afgestemd op de behoeften van diverse klantengroepen. Werkkleding en beschermende kleding worden door textielservice-wasserijen in een breed scala aan maten op voorraad gehouden, zodat werknemers van elke klant van een passende outfit kunnen worden voorzien. Deze kledingstukken worden vervolgens gelabeld en beschikbaar gesteld aan de individuele drager. Als de werknemer uit dienst treedt, worden de kledingstukken teruggenomen en, mits in goede staat, hergebruikt als vervangende kleding. In de gezondheidszorg is een poolsysteem gangbaarder voor werkkleding, beddengoed, tafellinnen en handdoeken. Een waspool bestaat uit soortgelijk textiel dat wordt geleverd zonder dat het aan een specifieke klant of drager wordt toegewezen, wat het verbruik van textiel aanzienlijk vermindert.

Lokale textielreiniging is een ander belangrijk onderdeel van commerciële textielzorg dat eveneens bijdraagt aan de verlenging van de levensduur van textiel. Een breed scala aan goederen wordt door dergelijke bedrijven professioneel behandeld voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Hoogwaardige boven- en onderkleding, premium huishoudtextiel, delicate donsjassen of sterk vervuilde werkkleding worden allemaal hersteld tot een schone, frisse en bruikbare staat. Als vlekken bijzonder hardnekkig blijken, kan een gespecialiseerd bedrijf de goederen opnieuw kleuren, zodat hergebruik mogelijk blijft.

De recyclingvoordelen van textielverhuurdiensten
Naast de twee belangrijkste principes van hergebruik en reparatie, zet de sector zich ook in voor de recycling van oude textiel, zoals voorgeschreven door de EU-textielstrategie. Verschillende fabrikanten van werkkleding hebben hun eigen retourmodellen ontwikkeld, waarbij klanten hun oude werkkleding kunnen inleveren bij de aanschaf van nieuwe items. De oude werkkleding wordt vervolgens hergebruikt of gerecycled door partnerorganisaties. Grote bedrijven, waaronder Deutsche Telekom en Ikea, hebben ook een gecentraliseerd retour- en recyclingsysteem geïntroduceerd voor afgedankte werkkleding. Zo heeft de meubelgigant zelfs een eigen lijn huishoudtextiel ontwikkeld uit oude werkkleding. Het eenvoudigste systeem om dit te implementeren is echter via een verhuurdienst, aangezien de goederen altijd worden teruggestuurd naar het gespecialiseerde bedrijf en daar worden gesorteerd. Met andere woorden, de gebruikte was wordt op één centrale locatie verzameld na het wassen, waardoor een groot volume van vergelijkbaar afgedankt textiel ontstaat, wat zowel de logistiek van de inzameling als het recyclingproces aanzienlijk vereenvoudigt. Deze gunstige omstandigheden hebben al geleid tot de oprichting van een initiatief waarin verschillende textielservicebedrijven hun afvalhotelwasgoed bundelen en dit in een industriële katoen-tot-pulp recyclingstroom leiden. Of het nu gaat om individuele of gezamenlijke initiatieven, dit is een bewijs van de toewijding van de sector aan het ontwikkelen van oplossingen voor afvalmaterialen.

Textiel-upcycling voor designartikelen
Oplossingen voor afgekeurde textielproducten gaan verder dan alleen recycling. Zo biedt het Zweedse bedrijf Fristads een reparatieservice voor zijn werkkleding. De Britse warenhuisketen John Lewis gaat nog een stap verder. In een proefproject kunnen klanten hun kleding inleveren bij geselecteerde winkels voor reiniging en reparatie. De kleding wordt verwerkt door Johnsons, een wasserij- en stomerijketen die deel uitmaakt van de Timpson Group. Ook ontwerpers hebben de kansen ontdekt voor een tweede leven van afgedankte werkkleding en contracttextiel. Ze voorzien items uit hun collecties van uitgebreide decoraties of nemen de kledingstukken uit elkaar en assembleren deze opnieuw. De creatief verbeterde goederen worden vervolgens als designartikelen weer op de markt gebracht. Er zijn ook recyclingoplossingen voor grote contracttextielen, die worden omgezet in tassen of cosmetische accessoires of, na een kleurverandering, in kleine batches schorten. Het effect van dergelijke concepten op het verminderen van textielafval is echter beperkt in vergelijking met de diversiteit aan toepassingen. Alleen het gevestigde tweedehandsmodel kan grotere hoeveelheden textiel terugbrengen in de economische cyclus.

De voor- en nadelen van gerecyclede materialen
Hoewel de textielzorgsector unaniem de doelstellingen van de EU-textielstrategie ondersteunt en actief bijdraagt aan oplossingen, bestaat er verdeeldheid over het verhogen van het aandeel gerecyclede vezels in producten. Hoewel er al talrijke werkkledingcollecties en hotelwasgoedlijnen zijn die voldoen aan de Brusselse eisen, blijken sommige producten niet te voldoen aan de duurzaamheidseisen omdat de vezelkwaliteit bij elke recyclingstap verslechtert. Daarom vertrouwen veel producenten van contracttextiel nog steeds uitsluitend op nieuwe vezelmaterialen om duurzaamheid in industriële wasprocessen te waarborgen. Texcare International biedt de industrie het perfecte platform om dit spanningsveld diepgaand te bespreken.

Meer informatie:
Texcare International
www.texcare.messefrankfurt.com

Publicatiedatum: