De gemiddelde hypotheekrentes voor de vaste rentes dalen de laatste weken licht. Inmiddels liggen de gemiddelde hypotheekrentes voor 10, 20 en 30 jaar vast op het laagste punt in 2024. Voor de meest populaire rentevaste periode van 10 jaar vast is het een evenaring van het niveau dat eerder in januari en februari werd bereikt, maar deze week zullen we daar waarschijnlijk onder komen. Alleen voor het gemiddelde tarief voor 5 jaar vast zitten we nog niet op het laagste punt in 2024. Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep.
Hoewel de gemiddelde hypotheekrentes op hun laagste punt in 2024 staan, valt juist op dat er over geheel 2024 eigenlijk nog maar heel weinig beweging zit in de hypotheekrentes. Wellicht dat daar in het laatste deel van 2024 nog verandering in kan komen, maar een zekerheid is dat niet. Al lijkt het wel waarschijnlijk dat de trend eerder licht dalend, dan licht stijgen zal zijn. De inflatieontwikkeling en de rentebesluiten van centrale banken zullen daarbij een belangrijke rol spelen.
Foto ter illustratie: Villa uit Blauwestad te koop aangeboden op Funda voor € 1.250.000.
Fed en ECB gaan hun rente in september verlagen
Afgelopen vrijdag maakte Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank (de Fed), bekend dat ze in september de rente gaat verlagen. Vraag is alleen nog of dat met 0,25% of 0,5% zal zijn. Sowieso is de verwachting dat de Fed meerdere renteverlagingen in 2024 en 2025 zal doorvoeren. Het niveau van de rente van de centrale bank van Amerika ligt met een bandbreedte van 5,25% tot 5,5% ook nog een stukje hoger dan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB), die 3,75% bedraagt. De ECB verlaagde in juni de depositorente al een keer met een kwart procent van 4,00% naar 3,75%.
Deze verlagingen van de korte rentes door de centrale banken zijn al voor een groot deel verwerkt in de hoogte van de lange rentes op de financiële markten. Dat betekent dat als zowel de Fed als de ECB de rente in september met een 0,25% verlaagd er waarschijnlijk weinig gebeurt met de lange rentes. Pas als beleggers verrast worden met een gunstigere inflatieontwikkelingen in Europa of Amerika kan dit leiden tot een snellere verlaging van de lange rentes.
Hypotheekrentes volgen vaak met enige vertraging de rentes op de financiële markten. Waarbij we dit jaar zien dat de concurrentie op de hypotheekmarkt groot is en de bruto marges kleiner zijn dan de twee voorgaand jaren. Het is zelfs zo dat we sinds 2008 niet zulke kleine verschillen zien tussen de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente en de 10 jaar rente voor Nederlandse staatsleningen.
Aan het begin van de zomermaanden zagen we dat dit verschil weer iets aan het oplopen was, doordat geldverstrekkers minder hard de verlagingen van de rentes op de financiële markten volgden. Inmiddels is de marge weer een stukje teruggelopen en lijkt het erop dat geldverstrekkers weer veel na elkaar kijken wat er aan hypotheekrenteverlagingen wordt doorgevoerd. Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat zich de komende weken door zal zetten.
Bron: Van Bruggen Adviesgroep