Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vijftien procent woont nog steeds noodgedwongen bij hun ouder

Twee op drie starters denkt pas over drie jaar eerste huis te kunnen kopen

Maar liefst 61 procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de aankomende drie jaar tijd geen eigen huis te kunnen kopen. Voor de aankomende twaalf maanden geldt dit zelfs voor 77 procent van hen. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2024 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.009 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is inmiddels zo extreem, dat bijna een zesde van alle ondervraagden nog steeds noodgedwongen bij hun ouders woont.


In Zaamslag staat deze woning te koop voor €115.000. Er moet nog wel geklust worden...

In slechts één jaar tijd daalde het percentage starters dat binnen drie jaar een eigen woning kan kopen van vijftig procent in juli 2023, naar slechts 39 procent in het afgelopen kwartaal. Opvallend genoeg steeg over diezelfde periode het aantal starters dat juist binnen twaalf maanden hun slag denkt te slaan, van een vijfde naar een kwart. "De huidige woningmarkt is er een van extremen", zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. "Voor een grote groep jongeren raakt de droom van een eigen koophuis steeds verder uit het zicht. Tegelijkertijd is het aandeel starters in het totaal aantal transacties nog nooit zo hoog geweest. In het afgelopen kwartaal ging zelfs 45 procent van alle verkochte huizen in de bestaande bouw naar een starter."

Vicieuze cirkel
Als een direct gevolg van de overspannen woningmarkt verwacht 59 procent van de ondervraagde starters nog zeker drie jaar in hun huidige (huur)woning te moeten blijven wonen. Opvallend genoeg geldt dit vaker voor dertigers (64 procent) dan voor twintigers (56 procent). Dit terwijl 55 procent van alle respondenten aangeeft dat hun huidige woonsituatie niet goed aansluit bij hun woonwensen. De belangrijkste reden om niet te verhuizen, lijkt van financiële aard. Zo zegt 54 procent van de ondervraagde starters op dit moment financieel niet bij machte te zijn om te verhuizen naar een nieuwe woning. Dutrieux: "Eerder dit jaar bleek dat de huren in de vrije sector op jaarbasis met bijna tien procent zijn gestegen. In plaats van te sparen voor een koophuis zijn Nederlandse jongeren steeds meer geld kwijt aan de huur. Dit terwijl het in de huidige markt haast onmogelijk is om zonder spaargeld een eerste woning te kopen. Het lijkt erop dat veel starters gevangen zitten in deze vicieuze cirkel van duur huren en weinig sparen."

Financiële hulp
Uit het onderzoek blijkt verder dat het voor de helft van alle starters momenteel financieel onhaalbaar is om zonder één of meerdere huisgenoten te wonen. Twee derde van hen spaart hierdoor zelfs niet óf minder dan ze eigenlijk zouden willen voor de aankoop van een eigen huis. Van alle respondenten zegt 65 procent daarom alleen nog maar met financiële hulp van hun ouders en/of familie hun eerste woning te kunnen kopen. Dutrieux: "Ondanks de recente afschaffing van de jubelton, zijn er nog altijd genoeg andere mogelijkheden om als ouder belastingvrij bij te dragen aan de aankoop van een woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een familiehypotheek of de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling van €31.813,-. In de afgelopen maanden melden zich bij ons steeds meer starters die op zoek zijn naar advies over deze en andere alternatieven."

Publicatiedatum: