Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kunststeenbedrijven kunnen meer claims verwachten

'Risico's bewerken kwartscomposiet bekender, meer werknemers stappen naar de rechter'

Begin dit jaar werd bekend dat er recente gevallen van silicose, beter bekend als stoflong, zijn vastgesteld bij medewerkers die aanrechtbladen van kwartscomposiet bewerken. Deze stoflong, veroorzaakt door het inademen van kwartsstof tijdens het bewerken van deze populaire keukenbladen, baart opnieuw zorgen in een nieuwe vorm.

In Australië, Californië, Israël en Spanje is al geconstateerd dat een aanzienlijk aantal keukenbladbewerkers ziek is geworden door silicose. Nu de risico's van het bewerken van kunststeen beter bekend worden, stappen werknemers in meer landen naar de rechter. De eerste rechtszaken in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn inmiddels aanhangig gemaakt. In de Verenigde Staten is deze maand zelfs al de eerste schadeclaim toegekend vanwege een ziektegeval. Experts verwachten dat ook Nederland binnenkort met ziektegevallen te maken zal krijgen.

Hoewel er in Nederland nog weinig gericht onderzoek is gedaan, vrezen experts dat ook hier mensen silicose kunnen oplopen door het bewerken van kwartscomposiet. Er klinken oproepen voor strengere regelgeving en meer bewustwording binnen de industrie om de risico's van kwartsstof te verminderen, dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).


Foto's ter illustratie: Dreamstime.

Schadeclaims en rechtszaken
Kwartscomposiet, een veelgebruikt materiaal voor aanrechtbladen en tegels, leidt wereldwijd tot een toenemend aantal juridische acties vanwege ernstige gezondheidsproblemen bij werknemers die het materiaal bewerken. Dit materiaal kan tot 95% kwartsstof bevatten, wat – net als asbest – geen risico vormt zolang het materiaal intact blijft. Echter, bij bewerking komt het gevaarlijke kwartsstof vrij, wat kan leiden tot dodelijke ziekten zoals stoflong en kanker.

In het Verenigd Koninkrijk bereidt het advocatenkantoor Leigh Day de eerste rechtszaken voor, naar aanleiding van tientallen meldingen van ernstige en soms levensbedreigende ziektegevallen. Sommige patiënten wachten zelfs op een longtransplantatie. In de Verenigde Staten is onlangs een baanbrekende schadeclaim van $52,4 miljoen toegekend aan een werknemer, wat de weg vrijmaakt voor meer rechtszaken. Het beursgenoteerde bedrijf Caesarstone is in de Verenigde Staten betrokken bij 42 rechtszaken en heeft al een deel van de schadevergoeding moeten betalen.



Mogelijk verbod op kwartscomposiet
Recentelijk hebben internationale wetenschappers opgeroepen tot een verbod op kwartscomposiet in Europa en het Verenigd Koninkrijk vanwege de ernstige gezondheidsrisico's. In Australië wordt al langer gewaarschuwd voor deze risico's, en sinds 1 juli is het gebruik van kwartscomposiet daar verboden. In Nederland waarschuwt hoogleraar arbeidshygiëne Hans Kromhout dat ook hier ziektegevallen zullen opduiken. Hij begrijpt de houding van de inspectie niet: "Ze doen geen metingen ter plekke", zegt hij tegen het FD.

Bescherming tegen mogelijke risico's
Eerder sprak de redactie van Wonen360 met de Dekker Groep, een bedrijf dat in Nederland aanrechtbladen produceert. De onderneming verwerkt ook composiet dat kwarts bevat, variërend van 10% tot 90%. Volgens de directie is het goed dat er meer aandacht voor dit onderwerp komt. "De Dekker Groep vindt het van het grootste belang om haar medewerkers veilig te laten werken. Bescherming tegen de mogelijke risico's van kwartsstof hoort daarbij. Dit doen we vooral door bij alle bewerkingen (zagen, waterjetten, frezen en polijsten) met veel water te werken, zodat zoveel mogelijk stof direct met het proceswater wordt afgevoerd," aldus de directie van de Dekker Groep.



In de Factsheet Kwartsstof is meer achtergrondinformatie te vinden over de risico's die kwartsstof met zich meebrengt, symptomen van de bijbehorende ziektes, en de beschermende maatregelen die genomen kunnen worden.