Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Als vastgoedondernemer gerehabiliteerd in corruptiezaak

Oud-directeur Rudy Stroink van Pastoe en Home Trade Center in hoger beroep vrijgesproken

Rudy Stroink, oud-directeur van Pastoe (dat onlangs failliet ging en inmiddels is doorgestart) en Home Trade Center (het huidige De Woonindustrie), is woensdag in hoger beroep vrijgesproken van het omkopen van een ex-directeur van Google. De strafzaak draait om de huur van datacentra in de provincie Groningen. Volgens het Openbaar Ministerie betaalde Stroink, samen met zijn vrouw, meer dan vijftien jaar geleden €1,7 mln smeergeld om de keus op locaties te laten vallen van TCN, zijn toenmalige vastgoedconcern.

Vastgoedondernemer Stroink uitte zijn opluchting en beschreef de zaak als een 'nare nachtmerrie' die nu voorbij is. Hij ziet echter af van verdere juridische stappen en wil zich richten op het herstel van zijn leven na deze moeilijke periode. Het Openbaar Ministerie overweegt nog cassatie. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).


Rudy Stroink, oud-directeur van Pastoe en Home Trade Center.

In 2018 werden Rudy Stroink en zijn vrouw veroordeeld tot taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf vanwege corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Ze gingen in beroep, en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft nu de veroordelingen vernietigd. De rechters constateerden dat de eerdere veroordelingen vooral gebaseerd waren op schuldbekentenissen van derden aan Amerikaanse autoriteiten, die mogelijk overdreven waren in ruil voor strafvermindering. Buiten deze verklaringen vond het hof geen bewijs voor Stroinks betrokkenheid bij steekpenningen.

Hoewel Stroink en zijn vrouw zich misschien bewust waren van onregelmatigheden, concludeerde het hof dat dit niet voldoende was om van omkoping te spreken. Door de strafzaak kwam Stroinks carrière bijna tot stilstand, en hij verloor onder meer een belangrijke commissariaatspositie. Ondanks zijn eerdere successen, waaronder de oprichting van vastgoedconcern TCN, is hij nu vooral actief als adviseur.

Bron: FD

Publicatiedatum: