Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Hardnekkige uitdagingen beperken groei bouwsector'

De mindere periode in de bouw, die zich eerder liet aankondigen door een lagere vergunningverlening, is nu realiteit. Een combinatie van de hoge rente, netcongestie, gestegen bouwkosten en trage en veeleisende procedures zit met name nieuwbouw dwars. De sector kromp in 2023 en kan ook voor 2024 rekenen op minder activiteit. Gedurende 2025 treedt in meerdere subsectoren naar verwachting herstel op. Dat meldt ABN Amro.

De bouwsector gaat door een uitdagende periode. In 2023 kromp de sector met 2 procent, onder andere door een terugval in de hout- en bouwmaterialenindustrie en bouwgroothandels die werd veroorzaakt door minder vraag vanuit de woningbouw. Voor 2025 is een lichte verbetering op komst, waar krimp zal omslaan in stabilisatie. Ingenieurs en installateurs kunnen rekenen op een aanhoudend hoge vraag en zien hun productie wel groeien.


Foto: Dreamstime.

Invloed kabinet
Ondertussen houdt het nieuwe kabinet vast aan de hoge aantallen te realiseren woningen en zet ze in op betaalbare woningen. Voorlopig lijkt het kabinet dit te doen door eerder ingezet beleid te continueren. De wet Versterking regie volkshuisvesting kan rekenen op steun van het nieuwe kabinet en procedures moeten worden versneld door het aantal bezwaarmomenten te beperken.

Het kabinet is ook van plan korte metten te maken met het stikstofdossier, nog altijd een beperkende factor voor de bouw. Vanuit de sector worden echter terechte vraagtekens gezet bij de haalbaarheid hiervan, aangezien Nederland dient te voldoen aan EU-regels en er op landbouw ook geen ambitieuze plannen om stikstofuitstoot te verlagen in het verschiet liggen.

Hoe dan ook heeft de bouw te maken met een reeks uitdagingen die niet van vandaag op morgen zijn opgelost. Voor dit jaar en volgend jaar zijn er daarom onderaan de streep nog geen tekenen van groei. Ook komen marges naar verwachting onder druk te staan, door stijgende arbeids- en materiaalkosten waar onvoldoende productiviteitsgroei tegenover staat.

Meer informatie:
ABN Amro
www.abnamro.nl

Publicatiedatum: