Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Werknemers in deze sector staken eigenlijk nooit"

Zo'n honderd betogers op tapijtstakingen in Genemuiden en Hasselt

Zo'n 100 werknemers hebben gisterochtend voor 24 uur het werk neergelegd in Genemuiden en Hasselt. 24 uur lang werd er gestaakt in de 'textielhoofdstad van Europa'. Werkgevers van Betap, Condor Carpets, Vebe, Vadain, Edel Carpets, Timzo en Robusta kregen een uitnodiging om mee te doen met de stakingGrotere opkomst dan verwacht
"We hadden niet verwacht dat we relatief zo veel mensen op de been zouden krijgen", erkent Paul van Boxtel, FNV-bestuurder voor Mode, Interieur, Tapijt en Textiel (MITT), verwijzend naar de loyale mentaliteit van werknemers richting werkgevers in Genemuiden. "Maar dit is een duidelijk dignaal. Leden eisen een cao met een loonsverhoging van 6,2% en nog eens 100 euro per maand", vertelt hij aan een redacteur van Genemuiden Actueel.

Eerder deze week vertelde Van Boxtel al dat deze staking bijzonder is: "De werknemers in deze sector staken eigenlijk nooit, zij buffelen eigenlijk altijd maar door. Dat er nu toch zoveel in actie komen, maakt duidelijk hoe hard ze een goede cao met een goede loonsverhoging nodig hebben. De inflatie van de afgelopen jaren heeft er bij hen flink ingehakt, veel mensen zitten financieel op het randje. Daar moét iets aan gebeuren."

Al honderden werknemers staakten
In Genemuiden zitten tientallen bedrijven voor kleding, gordijnen, tapijt en andere stoffen. Van Boxtel geeft aan dat er bij verschillende wordt gestaakt. "Maar welke dat zijn, houd ik nog even voor mezelf. Ik wil de werkgevers niet vooraf wijzer maken." De staking volgt op acties afgelopen week bij Solmax, Filtrair, Forbo, TenCate en Ducky Dons. Daar legden al honderden werknemers het werk neer.

6,2% en € 100 per maand erbij
De stakers eisen een cao met een loonsverhoging van 6,2% en nog eens € 100 per maand. Ook willen de werknemers dat hun salarissen voortaan meestijgen als de inflatie omhooggaat (automatische prijscompensatie) en een goede regeling om eerder te kunnen stoppen bij zwaar werk.

Werkgevers lieten ultimatum verlopen
De oude cao liep in januari af. Sindsdien heeft de FNV meerdere keren onderhandeld met de werkgevers over nieuwe afspraken. De bedrijven bieden niet meer dan 4% loonsverhoging, tot onvrede van de werknemers. Eind juni lieten de werkgevers een ultimatum van de FNV verlopen. Het teken voor acties. In de Nederlandse textielindustrie werken ruim 12.500 mensen, verdeeld over zo'n 900 bedrijven.

Bronnen: FNV en Genemuiden Actueel

Publicatiedatum: