Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verder verkrappende woningmarkt schrikt kopers niet af

Uit de Funda Index, waarmee het woningplatform elk kwartaal inzichtelijk maakt hoe bezoekers de woningmarkt ervaren, blijkt dat de koopintentie (+8,1 punten) en het koopgedrag (+6,6 punten) in lijn met het vorige kwartaal verder toenemen. Het vertrouwen dat men succesvol is in het vinden van een geschikte koopwoning nam echter zowel op kwartaalbasis (-14 punten) als op jaarbasis (-22 punten) significant af. Als onderbouwing voor het afnemende vertrouwen geven respondenten veelal aan dat de woningvoorraad achterblijft bij de vraag.


Een woning uit Apeldoorn die te koop staat op Funda.

Eerst kopen, dan verkopen
In het tweede kwartaal ziet Funda dat meer huiseigenaren eerst een huis willen kopen voordat ze hun huidige huis verkopen. Van de respondenten geeft 30% aan eerst te willen aankopen; een jaar geleden betrof dit 19% van de respondenten. Deze ontwikkeling ziet Funda ook terug in het vertrouwen van huiseigenaren om succesvol hun huis te verkopen; dit stijgt voor het vijfde kwartaal op rij.

Meer aanbod op funda niet afdoende
In het afgelopen kwartaal liet het aanbod op funda voor het eerst in een jaar tijd weer een kwartaal-op-kwartaal stijging zien (+12%). Het is echter nog geen reden voor woningzoekers om positiever gestemd te zijn; zij hebben het gevoel dat het aanbod nog afneemt. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2023 lag het aanbod dan ook 3,5% lager. Het vertrouwen in het vinden van een woning blijft verder afnemen. Bovendien is een derde van de respondenten van mening dat flink overbieden (10% tot 20%) de norm is."De vraag naar woningen blijft onverminderd groot. De bevolkingsgroei en het toenemende aantal diverse huishoudens zorgen voor grote uitdagingen op de woningmarkt. Het achterblijven van de woningvoorraad zorgt ervoor dat huizenprijzen blijven stijgen en dat de betaalbaarheid voor veel huishoudens steeds meer onder druk komt te staan," aldus Joost Dop, CEO bij funda. "Dit is ook terug te zien in het zoekgedrag van fundabezoekers. Het is duidelijk dat consumenten bereid zijn meer concessies te doen, bijvoorbeeld door in te leveren op vierkante meters of door ook buiten een bepaald gebied een tweede zoekopdracht te doen. Bij de categorie 55+ zien we in het afgelopen kwartaal meer bereidheid om te bewegen op de huizenmarkt. De helft van de respondenten in deze categorie geeft aan de intentie te hebben om op korte termijn te verhuizen. Het gedrag van de miljoenen consumenten die maandelijks ons platform bezoeken, vormt een waardevolle barometer. Met deze data willen we wonend Nederland vooruit helpen."

Meer doorstroom mogelijk bij beweging 55+ categorie
De leeftijdscategorie 55+ is een belangrijke groep huizenbezitters. De relatief grote huizen die deze doelgroep achterlaat (gemiddeld 4 slaapkamers, waarvan circa de helft vrijstaand of twee-onder-een-kap is), kunnen bijdragen aan een verbeterde doorstroom voor woningzoekenden. Bij navraag waar deze groep respondenten mee geholpen zou zijn, blijken levensloopbestendigheid, minder vierkante meters en een tuintje hoog op de wensenlijst te staan. Opvallend is dat de wens om dichtbij vrienden of familie te wonen niet hoog scoort.

Woningen staan korter te koop
Ondanks een toename van het aanbod van woningen op funda, worden woningen sneller verkocht. Zoals aangegeven door NVM is het aantal dagen dat een woning te koop staat significant gedaald in het afgelopen kwartaal. De koopintentie wordt hier echter niet negatief door beïnvloed.

Vooruitzichten
Vooruitkijkend verwachten de respondenten dat de gunstige woningmarkt voor verkopers iets terugloopt. Momenteel is 78% van de respondenten hier positief over, over zes maanden denkt 68% van de respondenten dat het ook nog een goede tijd is om te verkopen. De markt voor kopers zien de respondenten minimaal verbeteren. De groep die verwacht dat de markt over zes maanden beter is dan nu, is 13%, in tegenstelling tot 12% van de groep respondenten die de huidige tijd beter vindt om te kopen.Belangrijkste indicaties per index
Vertrouwen: Het koopvertrouwen daalt (-22 punten) ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van het vorige kwartaal (-14 punten). Desgevraagd geeft 12% van de respondenten aan dat het nu een goed moment is om een woning te kopen; een kwartaal geleden was 17% van de respondenten deze mening toegedaan. Het verkoopvertrouwen liet in het tweede kwartaal van 2024 een stijging zien naar 94,4 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 (+5,4 punten). Ten opzichte van een jaar geleden laat het verkoopvertrouwen een stijging van 21 punten zien. Dit kwartaal geeft 78% van de respondenten aan dat het een goed moment is om te verkopen; het vorige kwartaal was dit 71%.

Intentie: Zowel de intentie om te kopen als te verkopen, nam flink toe. De koopintentie nam, ondanks de daling in het koopvertrouwen, van kwartaal op kwartaal met 8,1 punten toe. De verkoopintentie liet een stijging van 12,2 punten zien in vergelijking met het eerste kwartaal van 2024. Ten opzichte van vorig jaar lieten de koop- en verkoopintentie een stijging van respectievelijk 8,9 en 18,4 punten zien.

Gedrag: Het koopgedrag steeg flink. Ten opzichte van vorig jaar nam dit met 17 punten toe. Op kwartaalbasis is een stijging van 6,6 punten te zien.

Meer informatie:
Funda
www.funda.nl

Publicatiedatum: