Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen'

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in onderzoek dat vandaag is verschenen.

De zogeheten spaarquote is sinds 2005 gestegen van -3% tot 2% nu. Het aandeel hypotheekaflossingen in de besparingen van huishoudens steeg eveneens in die periode. De schuldpositie van huishoudens is dus verbeterd, maar huishoudens hebben hun liquide buffers, die te gebruiken zijn bij onverwachte tegenslagen, relatief minder aangevuld.


Foto: Dreamstime.

Deze toename van aflossingen is deels te verklaren door de strengere hypotheekregels na de financiƫle crisis die in 2008 begon. Vooral aflossingsvrije hypotheken zijn sindsdien financieel minder aantrekkelijk. Het aandeel van huishoudens dat een hypotheek aflost, is gestegen van 25% in 2007 naar meer dan 50% nu.

Jongere generaties lossen meer af dan eerdere generaties, waardoor het aandeel huishoudens dat hypotheken aflost, zal blijven stijgen. Dit leidt ertoe dat het aandeel aflossingen in de besparingen van Nederlandse huishoudens de komende jaren vermoedelijk verder stijgt.

Ook in Denemarken en in Zweden stijgt de spaarquote, in tegenstelling tot andere Europese landen. In die twee landen zijn net als in Nederland eveneens maatregelen genomen om aflossing van hypotheken te stimuleren.

Bron: CPB

Publicatiedatum: