Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Econoom Casper Burgering van ABN Amro:

'Duurzaam wonen is duur'

Als woningeigenaar heb je legio duurzame maatregelen tot je beschikking. Zo heb je het laaghangend fruit, met het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting, minder lang douchen, het overstappen naar een groene energieleverancier of de thermostaat in de winter lager zetten. Dit vergt voornamelijk een ander gedrag en veel doorzettingsvermogen. Bij het wat hoger hangende fruit gaat het bijvoorbeeld om het volledig of deels isoleren van de woning, het vervangen van oude ramen in de woning, installeren van een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen. Dit vergt een diepe buidel. Zo begint Casper Burgering,
senior econoom sustainability research, zijn blog op de webiste van ABN Amro.


Foto: Dreamstime.

In het Klimaatakkoord staat nog steeds dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn en dat in 2050 in totaal 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Dit betekent dus isoleren, duurzaam verwarmen en elektrificeren. Maar het totale kostenplaatje hiervan is voor veel woningeigenaren een echte showstopper. De investeringen zijn namelijk fors en lopen op. Als je huis (als voorbeeld nemen we in dit geval een eengezinswoning) nu een energielabel C of D heeft, dan kunnen de investeringen om te isoleren oplopen tot EUR 12.000. Maar heb je een energielabel E, F of G, dan lopen de investeringen verder op tot circa EUR 23.000.

En dan kun je ook nog investeren in een warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp komen de kosten uit op zo'n EUR 6.000 en voor een volledig elektrische versie pak-em-beet EUR 12.000. Ondanks de ruime subsidieregelingen op veel groene fronten, legt dit nog steeds een (te) groot beslag op het huishoudboekje voor een merendeel van de woningeigenaren. Wonen is in Nederland duur en wordt zo steeds duurder. De zorgen bij woningeigenaren over de kosten van verduurzaming zijn daarmee terecht. En het is dan niet zo gek dat verduurzaming van woningen in ons land momenteel moeilijk vooruit is te branden.

Lees hier de complete column.

Publicatiedatum: