Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duidelijke tekenen van herstel nieuwbouw in 2025

Gedurende 2024 krimpt de bouwsector met 3%, maar in 2025 laat de sector waarschijnlijk weer enig herstel zien met 1,5% groei. Dit stelt ING Research in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht bouw. Hogere omzetten in de projectontwikkeling, weer meer bouwvergunningen en toenemende verkopen van nieuwbouw zijn voortekenen voor het herstel in 2025. Faillissementen in de bouwsector liggen nog steeds op een laag niveau en zijn in de afgelopen maanden zelfs iets gedaald. Een teken dat bouwbedrijven er ondanks de krimp van dit jaar er over het algemeen goed voor staan. Personeelstekorten blijven wel een structureel nijpend probleem.


Nieuwbouwproject in het Dorpshart van Balkbrug. Foto: Funda.

Verwachte afname bouwvolume in 2024
ING Research schat in dat de bouwproductie in 2024 met circa 3% krimpt, vooral door een flinke daling in het 1e kwartaal. De nieuwbouwproductie heeft in 2024 nog last van eerdere teruggelopen vergunningverlening en dalende woningnieuwbouw verkopen in 2023. In 2025 gloort er herstel voor de bouw door vooral de weer aantrekkende nieuwbouwproductie van woningen.

"Aan het begin van de bouwketen zijn duidelijke tekenen van herstel zichtbaar. Omzetten van projectontwikkelaars nemen toe en het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt in de eerste maanden van 2024", aldus Maurice van Sante, senior econoom ING Research. "Daarnaast nemen de verkopen van nieuwbouwwoningen door de aantrekkende woningmarkt ook weer toe."

Bouwvergunningen nemen weer toe maar nieuwe omgevingswet kan van invloed zijn
In mei 2024 werden 6.753 bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Dat is een toename van 23% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Ook in februari en maart werden er door het CBS al flinke stijgingen gemeld. Dit kan positief zijn voor de woningbouw. Echter kan de invoering van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging per begin 2024 een vertroebeld beeld geven. Het kan zijn dat bouwers en projectontwikkelaars aanvragen nog net voor 2024 hebben ingediend zodat deze nog onder de oude (vertrouwde) wetgeving vielen. Hierdoor kan er nu een extra toename zijn in de vergunningverlening.

Lage groei in de infrasector
Voor de infrasector verwachten we een kleine plus in 2024 en 2025. Deze komt vooral door de broodnodige verzwaring van het elektriciteitsnet, investeringen in infrastructuur bij nieuwe woningbouw en een kleine impuls vanuit het nieuwe kabinet.

Structurele tekorten aan personeel grootste belemmering in de bouw
Ondanks de teruggevallen vraag blijft het personeelstekort de grootste belemmering voor bouwbedrijven om de productie op gang te houden. In juni gaf 18% van de aannemers aan dat ze vooral beperkt werden door te weinig (goed geschoold) personeel. Ondanks de gedaalde volumes blijft dit een structureel nijpend probleem. Daarentegen gaven 15% van de bedrijven in de sector in deze maand aan dat ze onvoldoende opdrachten hadden om hun bouwvolume op gang te houden.

Bron: ING

Publicatiedatum: