Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toekomst vier brandstores is onzeker

Marcel Wanders ziet zijn sofafabriek al na een jaar failliet gaan

Het Nederlands-Finse interieurmerk Basta, bekend om zijn duurzame meubeldesigns, is failliet verklaard. Het merk, dat vorig jaar werd opgericht door de Nederlandse ontwerper Marcel Wanders en de Finse ondernemers Joel Roos en Stefan Mahlberg, had vier eigen brandstores in Amsterdam, Antwerpen, Helsinki en Stockholm. Het is momenteel onduidelijk of deze vestigingen geopend blijven.

Basta werd gedreven door Casper Vissers en had als doel een voorbeeld te stellen voor de hele meubelindustrie door duurzaam en lokaal geproduceerde meubelen aan te bieden. De kern van hun aanbod was de ecologische Cubibank, vervaardigd met gerecyclede materialen en ontworpen om eenvoudig aan te passen en te vervoeren.


Marcel Wanders, medeoprichter van het interieurlabel Basta.

Eerder al betalingsuitstel
Eind vorige week vroeg Basta betalingsuitstel aan. Inmiddels is dit op verzoek van de bewindvoerder – nu curator – omgezet naar een faillissement voor zowel de Amsterdamse werkplaats als het hoofdkantoor. De Finse en Belgische vestigingen van Basta zijn zelfstandig en vallen buiten het faillissement.

Personeel op straat
Curator Joris Opstroom kon nog weinig zeggen over de oorzaak van het faillissement of de verdere afwikkeling ervan. Zoals gebruikelijk bij faillissementen wordt eerst gekeken naar mogelijkheden voor een doorstart of verkoop om schuldeisers zoveel mogelijk tegemoet te komen. Het personeel is per direct ontslagen, maar wordt nog maximaal zes weken doorbetaald.


De brandstores van Basta in Antwerpen en Amsterdam.

Anti-fast furniture
Basta, dat anderhalf jaar besteedde aan het ontwikkelen van een duurzaam product en bedrijfsmodel, wilde de meubelindustrie transformeren. Hun banken waren niet alleen functioneel en duurzaam, maar ook efficiënt geproduceerd met minimale energieconsumptie en respect voor materialen. Het doel was om betaalbare, stijlvolle en tijdloze meubels te maken die lang meegaan en lokaal geproduceerd worden, als een tegenhanger van de 'fast furniture' trend.

De toekomst van Basta's vestigingen en het innovatieve meubelconcept blijft voorlopig onzeker. Na het onderzoek van Curator Joris Opstroom zal hier meer over bekend worden.

Meer informatie:
Basta
www.basta.co