Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo ga je de strijd met wespen aan!

Iedere zomer veroorzaken wespen weer hinder. Zeker voor mensen met een allergie zijn de jaarlijkse wespennesten geen pretje. Vooral in de maand augustus, wanneer ze actief op zoek gaan naar voedsel buiten het nest, vliegen ze rond in grote aantallen. Als je dit opmerkt en er last van hebt, is er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Zijn het er niet zo veel, dan is zelf wespen bestrijden redelijk makkelijk. Maar een heel wespennest aanpakken, kan best gevaarlijk zijn. Lees verder om te weten waar je op moet letten voordat je aan de slag gaat.

Het wespennest vinden

Allereerst moet je het wespennest lokaliseren. Zonder het nest te vinden, is het onmogelijk om de wespen te bestrijden. Een wespennest heeft meestal de vorm van een kegel en is grijsachtig van kleur. In het voorjaar, wanneer de overlast begint, is het nest vaak nog klein. Maar later in het seizoen kan het nest uitgroeien tot wel 1000 wespen. Het is dus belangrijk om het nest zo vroeg mogelijk te ontdekken en actie te ondernemen om de overlast te beperken. Let goed op waar de wespen naartoe vliegen. Als je ze steeds naar een bepaalde plek ziet gaan, heb je waarschijnlijk de ingang van het wespennest gevonden. Hoe makkelijk het is om het nest te bestrijden hangt af van de locatie en grootte ervan. Is het nest te groot of hangt het op een lastige plek, probeer het dan niet zelf te bestrijden. In zulke gevallen is het verstandiger om een professional in te schakelen voor de wespenbestrijding.

Voorzorgsmaatregelen als je zelf aan de slag gaat

Mocht het nest op een plek hangen die makkelijk toegankelijk is, en heb je genoeg moed om zelf aan de slag te gaan? Ga dan voor een veilige aanpak. Houd het wespennest overdag in de gaten en wat tot de avond wanneer de meeste wespen in het nest zijn. Trek beschermende kleding aan die je hele lichaam bedekt, inclusief je handen en gezicht. Laat iemand weten dat je bezig bent met de bestrijding. Lees de instructies van het bestrijdingsmiddel op je gemak, en trek geen eigen plan. Blokkeer de in- en uitgang vooral niet en zorg ervoor dat je stevig kan staan.

Een aantal doe het zelf methodes

Je kan in de winkel een wespenval of bestrijdingsmiddel kopen, maar je kan ook zelf een val maken. Neem een plastic fles en knip deze doormidden. Plaats de bovenkant omgekeerd in de onderkant. Giet vervolgens ranja in de onderkant van de fles, waar de zoete geur de wespen zal aantrekken. Zodra de wespen bij het limonade-bad zijn, kunnen ze niet meer naar buiten komen. Een andere zelfgemaakte optie is een combinatie van limoen, sinaasappel of citroen met een kruidnagel erin gestoken. Wespen houden niet van deze geuren. Een laatste tip is het plaatsen van een of meerdere kommetjes met koffie-restanten. De geur van brandende koffie houdt de wespen op afstand. Leg gemalen koffie op een schotel of kom en steek het aan.

Publicatiedatum: