Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat willen Europese meubelkopers?

Een affiniteit voor 'ervaringsgericht winkelen', een toename in tweedehands aankopen en andere interessante bevindingen zijn aan het licht gekomen in een onderzoek 'Europeanen en meubels' dat IPEA in samenwerking met CODIFAB heeft uitgevoerd. Dit onderzoek geeft inzicht in de voorkeuren van consumenten binnen een bredere Europese context en belicht verschillende cruciale trends die de meubelmarkt vormgeven.

Foto: Dreamstime

Generatiekloof
Een van de meest opvallende observaties is de generatiekloof tussen oudere consumenten en Generatie Z. De jongere demografie, gekenmerkt door hun nadruk op connectiviteit, merkaffiniteit en ervaringsgericht winkelen, is de meubelsector aan het hervormen. Deze verschuiving heeft geleid tot een focus op omnichannelstrategie├źn, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en een verbeterd dienstenaanbod, naast de traditionele overwegingen van stijl en prijs.

E-commerce vs fysieke winkels
Ikea ontpopt zich als een dominante kracht in het Europese meubellandschap, vooral in Frankrijk, waar het een aanzienlijk marktaandeel heeft en concurrenten als But en Conforama overschaduwt. Daarnaast heeft Amazon zich verankerd als een belangrijke speler, die vooral generatie Z aanspreekt vanwege het gemak en de snelle levering van kleinere meubelstukken.

Ondanks de sterke toename van e-commerce blijven fysieke winkels een centrale rol spelen. Uit het onderzoek blijkt dat hoewel online winkelen is gegroeid, een meerderheid van de consumenten nog steeds de voorkeur geeft aan de tastbare ervaring van het bezoeken van fysieke winkels.

Een opvallende trend is de toenemende populariteit van configurators onder consumenten. Met deze tools kunnen shoppers meubels visualiseren in hun eigen woonomgeving voordat ze tot aankoop overgaan, met name voor items in de categorie├źn woonkamer en slaapkamer.

Tweedehandsmarkt
De markt voor tweedehands meubilair heeft ook een aanzienlijke groei doorgemaakt. Bovendien geeft het onderzoek aan dat milieu- en sociale verantwoordelijkheid laag scoort als doorslaggevende factor bij meubelaankopen in heel Europa. Consumenten geven de voorkeur aan prijs en kwaliteit boven ecologische overwegingen, wat aangeeft dat merken de communicatie en transparantie over hun MVO-initiatieven moeten verbeteren.

Bron: www.univers-habitat.eu

Publicatiedatum: