Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lichte daling export remt herstel industrie

De Nevi Inkoopmanagersindex is gedaald, van 52,5 naar 50,7 over de maand juni. Het herstel van de Nederlandse industrie zet nog door, maar mindert duidelijk vaart. Een lichte daling van het aantal nieuwe exportorders is de boosdoener.

Vooral de vraag uit andere Europese landen was zwak, zo blijkt uit de rondvraag onder inkoopmanagers. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de eurozone van anderhalve week geleden beloofde al niet veel goeds. De voorlopige score voor de industrie in de eurozone daalde van 47,3 naar 45,6, de laagste score in zes maanden tijd. In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie, daalde de productie snel.

In Nederland bleef het aantal nieuwe orders wel nipt stijgen, wat te danken is aan de binnenlandse vraag. Het is echter de vraag of dit stand houdt, gezien de verslechterde situatie in andere Europese landen. Mogelijk sorteert de Nederlandse industrie al voor op een herstel van de machine-industrie. Dat meldt ABN Amro.


Foto: Dreamstime.

Nederlandse economie kromp door industrie
Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal volgens een tweede berekening met 0,5 procent is gekrompen, terwijl het CBS eerder nog een krimp van slechts 0,1 procent meldde. Voor de tweede berekening maakte het CBS gebruik van aanvullende gegevens en voerde een reeks aanpassingen in de rekenmethode door. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de Nederlandse economie vooral kromp door een daling van de export van goederen, die samenhangt met een afname van de industriële productie.

De Nederlandse industrie heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk beter gepresteerd dan in het zeer zwakke eerste kwartaal. Sinds april duidt de Nevi Inkoopmanagersindex op een verbetering van de bedrijfsomstandigheden en op duidelijke groei van de productie. De (voorlopige) CBS-cijfers over de maand april bevestigen dit. Ondanks de lichte afname van het aantal nieuwe exportorders in juni is het aannemelijk dat de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal meer heeft geëxporteerd dan in het eerste kwartaal. ABN Amro ziet daarom vooralsnog geen reden om de voorzichtig positieve verwachtingen voor 2024 wat betreft de industriële productie neerwaarts bij te stellen.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: